ApplicationsMaterials

DSM Somos Element voor 3D printen voor verloren was gieten

DSM heeft op Formnext het nieuwe materiaal DSM Somos Element geïntroduceerd. Deze hars is speciaal ontwikkeld voor het 3D printen van kernen en vormen voor verloren was gieten van metalen componenten. DSM speelt hiermee in op een trend die zich steeds nadrukkelijker aftekent, het 3D printen van gietmodellen.

 

DSM introduceert nieuw materiaal en breidt productiecapaciteit voor 3D printmaterialen uit

Binnen de additive manufacturing industrie is het 3D metaalprinten natuurlijk enorm sexy. Dat was ook deze week weer te merken op Formnext, waar Renishaw de nieuwe metaalprinter voor productiewerk presenteerde en het Koreaanse Insstek zijn debuut in Europa maakte. Net als Matsuura met de Lumex 25 hybridemachine. Een indirecte techniek is echter het 3D printen van kernen en vormen voor het metaalgieten met de verloren was methode. Juist deze techniek, waarvoor stereolithografie wordt ingezet, lijkt bezig te zijn met een sterke opmars omdat de instapdrempel voor 3D printen lager ligt, het gietproces voor tal van toepassingen gecertificeerd is en er volop gecertificeerde metalen verkrijgbaar zijn.

 

dsm somos
DSM Somos heeft op Formnext een nieuwe materiaal geïntroduceerd voor het 3D printen van kernen en vormen voor het verloren was gieten.

Traditioneel was vervangen

De materiaalproducent zet met het nieuwe DSM Somos Element in op deze trend. Dit materiaal vervangt de traditionele was die al heel lang gebruikt worden. De gietkernen en vormen kunnen nu direct 3D geprint worden. Het nieuwe materiaal levert vooral een bijdrage aan de herhaalbare kwaliteit van de 3D geprinte vormen. Het is geometrisch stabieler, waardoor de herhaalnauwkeurigheid bij de 3D printjobs op een hoger niveau ligt. Ook laat het slechts een minimale hoeveelheid as over na het uitbranden van het materiaal. Het residu dat achterblijft, laat zich gemakkelijk uit het model verwijderen. Er blijft in de keramische vorm een zuivere holte over die gebruikt wordt voor het gieten van de metalen component. Doordat Somos Element antimoonvrij is, kan het ingezet worden voor het gieten van titaan onderdelen of andere superlegeringen. DSM laat weten dat de oppervlaktekwaliteit van de gietstukken hoog is dankzij de hoge oppervlaktekwaliteit van het 3D geprinte stuk.

 

Uitbreiding fabriek voor 3D printmaterialen

DSM heeft verder aangekondigd dat het de productiecapaciteit voor UV-uithardende materialen in de fabriek in Hoek van Holland gaat uitbreiden. Hier worden onder meer de Somos materialen voor 3D printen vervaardigd. De uitbreiding van de capaciteit heeft volgens het Nederlandse bedrijf alles te maken met de groei van de 3D printindustrie. “De uitbreiding van de productie omvat tevens de introductie van state of the art productie- en testfaciliteiten”, zegt Bastiaan van Wieringen, sitemanager in Hoek van Holland. Onlangs kondigde DSM Somos eveneens aan samen te werken met EnvisionTec aan nieuwe materialen voor onder andere de Xtreme 3SP printer.

FOTO: twee impellers voor een turbocharger, gemaakt met verlorenwas gieten uit titanium. Voor het 3D printen van het model is DSM Somos Element gebruikt. 

 

 

Back to top button