3D printserviceApplications

Start Oceanz Academy met kennissessie 3D printen van matrijzen

Het 3D printbedrijf Oceanz in Ede is gestart met Oceanz Academy. Regelmatig zullen er kennissessies en andere activiteiten plaatsvinden gericht op het vergroten van de kennis over 3D printen. De aftrap werd gegeven met een sessie over het 3D printen van spuitgietmatrijzen.

 

3D printen spuitgietmatrijzen voor bepaalde toepasssingen haalbaar

Het 3D printen van spuitgietmatrijzen is namelijk een onderwerp dat momenteel veel belangstelling heeft. De hoge startkosten voor een metalen of aluminium matrijs zijn steeds vaker een issue in de spuitgietindustrie, aldus Donald Spaans van Trending Industries. Seriegroottes lopen immers steeds verder terug. Spaans heeft vanuit het Polymer Science Parc in Zwolle onderzoek gedaan naar dit onderwerp en hij ziet meerdere materialen die hiervoor geschikt zijn. Het eerste is Accura Bleustone van 3D Systems, een nanocomposiet dat slijtvast is en thermisch resistent. Het andere materiaal is Somos Perform, een fotopolymeer van DSM dat in essentie dezelfde eigenschappen heeft en geschikt is voor zowel stereolithografie als DLP-technologie.

 

Donald Spaans
Donald Spaans: 3D printen van spuitgietmatrijzen kan voor bepaalde toepassingen zinvol zijn.

 

 

Geschikt voor proto’s en kleine aantallen

Donald Spaans denkt dat er zeker mogelijkheden zijn om spuitgietmatrijzen te 3D printen, ook al zijn de kunststof materialen nog lang niet zo sterk als de conventionele materialen die voor matrijzen worden gebruikt. “Voor prototypes, kleine series en voor lage druk injectie kun je de matrijzen al goed 3D printen”, zegt Spaans. “Voor prototypes heeft de techniek zich al bewezen, voor kleine series moet je een aantal zaken goed bekijken.” Hij doelt dan onder andere op de geometrie, omdat 3D printen in de Z-richting mechanisch lagere waarden oplevert. Ook de koeling is een aspect dat aandacht verdient, maar waarvoor er zeker oplossingen bestaan.

 

Tot enkele honderden stuks

Het grote voordeel van 3D printen vindt hij dat je in korte tijd voor enkele honderden euro’s een matrijs kunt maken die voldoende is voor enkele tientallen tot honderden spuitgietproducten. De beperkingen die nu nog gelden, kunnen deels verdwijnen als de materiaalproducenten hun materialen verbeteren en de printerfabrikanten hun printtechnologie naar een hoger niveau tillen. DLP- en stereolithografie zijn de meest aangewezen printtechnieken.

 

Ook op Formnext waren er voorbeelden te vinden van 3D geprinte spuitgietmatrijzen, zoals bij Stratasys dat veel van deze toepassing verwacht.
Ook op Formnext waren er voorbeelden te vinden van 3D geprinte spuitgietmatrijzen, zoals bij Stratasys dat veel van deze toepassing verwacht.

 

Interessante groeimarkt

De huidige technieken om matrijzen te maken staan echter evenmin stil, werd duidelijk in de workshop. Door met moedermatrijzen, normdelen en inserts te werken, kun je in korte tijd tegen relatief lage kosten ook een aluminiummatrijs bouwen voor een eerste serie, aldus een van de spuitgieters die meededen aan de sessie. Aan de andere kant ontstaat er voor de spuitgietindustrie een interessante groeimarkt als kleine series vervaardigd kunnen worden met 3D geprinte matrijzen. Het probleem is evenwel dat er bij de inkopers van spuitgietproducten en matrijzen veel kennis is verdwenen. De uitdaging is dan ook de inkopers te overtuigen van de kansen die 3D printen biedt, aldus een van de andere deelnemers.

 

Oceanz Academy

Precies dat wil Oceanz met Oceanz Academy gaan doen, aldus Stefan Holdinga van Oceanz. Regelmatig zullen bijeenkomsten gaan plaatsvinden waarin niet alleen kennisoverdracht rond 3D printen centraal staat, maar ook gezamenlijk met deelnemers ideeen worden opgepakt en verder uitgewerkt. Zo gaat de eerste groep de komende maanden enkele concrete cases nader uitwerken om nog duidelijker zicht te krijgen op de mogelijkheden en de economische kant van het 3D printen van spuitgietmatrijzen.

 

Back to top button