Materials

DSM versterkt positie met high performance filaments

DSM versterkt de positie in de 3D printmarkt door samen met Nexeo Solutions nieuwe materialen voor FDM 3D printen op de markt te brengen. Het gaat om high performance filaments, een copolyester en een polyamide. DSM zegt dat beide materialen veel betere eigenschappen hebben dan het tot nog toe gebruikte filament. Daarmee openen ze nieuwe mogelijkheden om 3D printen toe te passen.

 

Materialenproducent ziet veel potentieel in FDM printtechnologie

DSM is met dochteronderneming Somos al lang actief in de additive manufacturing industrie. Daarbij gaat het vooral om industriële SLS-printers. Met de samenwerking met Nexeo Solutions gaat het Nederlandse concern zich sterker positioneren in de markt waarin FDM printers de boventoon voeren. En dat is een van de grootste marktsegmenten. Nexeo Solutions is een wereldwijd werkende distributeur van chemicaliën en kunststoffen. De stap van DSM onderstreept het vertrouwen dat het bedrijf heeft in de groei die de 3D print industrie doormaakt.

 

arnitel
Het Arnitel filament biedt qua flexibiliteit uitstekende eigenschappen. (Foto: DSM/Nexeo 3D Solutions)

Arnitel ID: copolyester

Er zijn twee high performance filaments ontwikkeld. Arnitel ID is een flexibele thermoplastisch copolyester, wereldwijd toegepast in onder andere de electronica industrie, sport en andere high end toepassingen. Het filament onderscheidt zich enerzijds door een grote mate van UV- en chemische bestendigheid; anderzijds door een hoge elongatie bij breuk, namelijk tot 400%. Volgens DSM levert het filament daarnaast een betere hechting aan de vorige laag en ligt de printsnelheid hoger dan wat gebruikelijk is. Het materiaal is ontwikkeld op basis van de kennis van materialen voor de kabelindustrie waarover DSM beschikt.

 

Novamid: bestand tegen hoge temperaturen

Het tweede nieuwe printmateriaal in Novamid. Dit polyamide werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de automotive en elektronica industrie. Het gaat om een ductiel en sterk polymeer, geschikt voor agressieve milieus en bestand tegen temperaturen tot 150 graden C. Ook hier is de hechting van twee lagen beter dan wat de 3D printindustrie tot nog toe gewend is, aldus de producent van het filament. Het filament is geschikt voor het printen van overhangende delen.

 

Groeikansen FDM

DSM en Nexeo Solutions geloven in een sterke groei van de 3D printmarkt. “De 3D printmarkt, en met name het FDM segment, is een spannende markt met hoge groeicijfers en een enorm potentieel”, zegt Frederic Petit, global business director bij DSM. De twee nieuwe filaments vullen volgens hem een gat in de 3D printmarkt, waar klanten bepaalde toepassingen willen 3D printen maar de geschikte materialen daarvoor tot nog toe ontbreken. Nexeo start voor de 3D printindustrie een aparte business unit, Nexeo 3D Solutions.

 

Back to top button