Applicationsdesign

EOS toont met partners lichtgewicht autostoel op Hannover Messe

3D printen is een enabling technology voor lichtgewicht constructies. EOS toont samen met enkele partners dit jaar op de Hannover Messe de mogelijkheden om additief heel lichte en tegelijk sterke constructies te bouwen, met functie-integratie. Bijzonder is dat de partners de complete procesketen tonen: van design tot en met 3D printen. Alles wordt gedemonstreerd aan de hand van een designstudie van een autostoel die EOS heeft geprint.

 

Zes bedrijven tonen hele procesketen voor lichtgewicht construeren

Emotional Engineering in Lightweight Design: onder die noemer presenteren de bedrijven zich komende week op de Hannover Messe (hal 6 stand D44. Naast EOS zijn dit BUSSE Design+Engineering GmbH (design), csi entwicklungstechnik GmbH (design engineering); hme Ulm GmbH (simulatie ondersteunde productontwikkeling); Institut für Technik und Design GmbH en Trinckle 3D GmbH (individualisatie en semi geautomatiseerde ontwerpsoftware voor 3D printen). De reden voor de gezamenlijke presentatie is dat lichtere constructies in steeds meer industrieën gevraagd worden.

 

eos
Een designstudie van een voor gewicht, comfort en functionaliteit geoptimaliseerde autostoel, 3D geprint door EOS. (Foto: Fraunhofer IPA/M. Kandler)

Andere technieken schieten tekort

De nadruk ligt op design emoties, kosten efficiency en ecologische aspecten, waarbij lichtgewicht construeren een rol speelt. Volgens Maximilian Eils, een van de applicatie engineers bij EOS, biedt additive manufacturing op dit punt mogelijkheden waar andere technieken tekort schieten. Additive manufacturing is een oplossing waarmee productontwikkelaars de toekomstige uitdagingen kunnen oppakken. Denk dat bijvoorbeeld aan gewichtsbesparing om energiekosten te verminderen of materiaalgebruik te reduceren. De 3D geprinte stoel die op de stand getoond wordt, is daar een goed voorbeeld van. De bijzondere structuur is alleen met 3D printen maakbaar en brengt het gewicht vergeleken met andere technieken behoorlijk omlaag. Het design van deze autostoel is echter zodanig dat naast gewichtsbesparing de stoel zichzelf aanpast aan de persoon die er op zit. Hierdoor verbetert het zitcomfort. Verder zijn er voorbeeld van functie-integratie in de stoel te vinden. Pneumatische actuatoren vervangen bijvoorbeeld motoren; ventilatie en verwarmingsonderdelen zijn geïntegreerd in het design.

 

Basic kunststof 3D printer

Op de Hannover Messe demonstreert EOS het 3D printen op een Formiga P110, een van de compacte 3D printers van de Duitse fabrikant voor het printen van kunststof componenten. Deze machine is een model dat vaak gekozen wordt door bedrijven die de eerste stappen op het gebied van 3D printen zetten.

 

Back to top button