3D printmarktTechnology

Kunststoffen 2016: speelt 3D printen al een rol in de kunststofindustrie?

Is FDM printen van spuitgietmatrijzen een haalbare kaart? Of kun je beter bij kleine series de producten direct 3D printen? En hoe kunnen spuitgietbedrijven hun cyclustijden verkorten als ze in de stalen of aluminium matrijzen hun koeling optimaliseren, dankzij 3D printen? Kunststoffen 2016 geeft antwoord.

 

De komende editie van Kunststoffen 2016 in Veldhoven omarmt het thema 3D printen. Voorzichtig, maar op de tweede beursdag, donderdag 29 oktober, is er een heel lezingentrack gewijd aan 3D printtechnologie.

Kunststoffen 3D printmarkt in stroomversnelling

 

Seido Solutions: verschuiving richting productiedelen

Hans Valkenaers, application engineer bij Seido Solutions, trapt die dag de lezingen af met een presentatie over FDM technologie: prototypes of productie? De activiteiten van Seido Solutions als service provider op de internationale 3D printmarkt raken duidelijk in een stroomversnelling. Het Kortrijkse bedrijf telt in totaal acht professionele 3D printers: vijf Stratasys Fortus 450mc, een Fortus 900mc, een Connex 3D printer en nog een polyjet printer. Hierop wordt elke dag voor industriële klanten 3D geprint, niet alleen prototypes, steeds vaker mechanische componenten voor onder andere de machinebouw. “Een ook kleine series of voorproductie series maken we steeds vaker”, zegt Valkenaers. Ook spuitgietmatrijzen worden alsmaar vaker geprint. Hans Valkenaers: “Afhankelijk van de complexiteit van het product en de kunststof, loopt het aantal shots dat je met een geprinte matrijs kunt maken uiteen van 10 stuks tot 400, het maximum dat we tot nog toe hebben behaald.” Vel hangt af van het ontwerp. Een goed design afgestemd op 3D printen helpt veel.

 

Christaan Alofs
Christiaan Alofs van Maakmij presenteert op Kunststoffen 2017 de mogelijkheden van conformal cooling dankzij 3D metaalprinten.

 

Wat kan er met 3D metaalprinten?

 

Maakmij: profiteer van conformal cooling

Voor grote series spuitgietwerk blijft de klassieke matrijs de beste oplossing. Maar ook daar kan 3D printen helpen, bijvoorbeeld om cyclustijden tijdens het spuitgieten te reduceren. Christaan Alofs van Maakmij pakt dat thema op. Maakmij uit Zaltbommel richt zich met 3D metaal printen specifiek op de matrijzenindustrie. Voor die sector is 3D printen een uitgerijpte technologie. Conformal cooling: daar draait het om. Tientallen procenten cyclustijdwinst bij het spuitgieten zijn geen uitzondering; 70% van de spuitgietcyclus wordt immers bepaald door het afkoelen in de matrijs. De hogere productiviteit is niet het enige voordeel dat een 3D geprint insert met aangepaste koelkanalen biedt. Het spuitgieten kan tot spanningen en glansverschillen in het product leiden als er niet gelijkmatig wordt gekoeld. Op dit punt stelt tot nog toe de CNC verspaningstechnolologie de grenzen aan het maakbare. Conformal cooling gooit dit model overhoop. Christiaan Alofs: “Met 3D printen kun je koelen waar het moet. Dat biedt geheel nieuwe mogelijkheden in het matrijsontwerp.” (In de oktober editie van 3D print magazine verschijnt een uitgebreid artikel over Maakmij).

dsm arnitel

Nieuwe materialen

Andere sprekers op Kunststoffen 2016 zijn onder andere Karen Deleersnyder van VKC Centexbel. Deze Vlaamse onderzoeksinstelling doet momenteel onderzoek naar het functionaliseren op maat van producten door hierop met extrusietechnologie 3D te printen. Stefan Holdinga van Oceanz gaat in op hoe je ideeën omzet in een tastbaar 3D model en Patrick Duis van DSM Engineering Plastics gaat in op nieuwe materialen voor FDM printen. DSM een onlangs samen met Nexeo Solutions nieuwe performance materialen geïntroduceerd voor extrudie oftewel FDM printtechnologie. Arnitel is een thermoplastisch copolyester en Novamid is een polyamide die bestand is tegen hogere temperaturen.

Kunststoffen 2016 vindt op 28 en 29 september in Koningshof in Veldhoven plaats. De lezingen omtrent 3D printen staan op 29 september op het programma. Toegang is beide dagen gratis, mits voorregistratie.

 

Back to top button