3D printmarkt

Europese lancering HP JetFusion printtechnologie op Ind(3D)ustry in Barcelona

HP lanceert deze week in Barcelona de nieuwe 3D printtechnologie op het Europese continent. De Amerikanen doen dit op Ind(3D)ustry, een nieuw 3D printevent dat een beurs met een conferentieprogramma combineert. Ind(3D)ustry richt zich specifiek op healthcare, automotive, luchtvaart, consumer & retail en architectuur. Ondertitel: From Needs to Solutions.

 

Nieuw Spaans 3D printevent trekt grootste spelers naar eerste editie

Ind(3D)ustry speelt zich af in de Fira Barcelona en krijgt een brede ondersteuning van de Catalaanse instanties. Spanje heeft enkele jaren geleden het initiatief genomen om de ontwikkeling van additive manufacturing en vooral ook de inzet ervan door de eigen industrie en andere bedrijven, te stimuleren. De kennis die in Spanje ontwikkeld is, wordt onder andere geïntegreerd in de hybride machine die de Spaanse machinebouwer Ibarmia vorig jaar op de EMO voor het eerst getoond heeft. En nu krijgt Spanje dus een eigen, internationaal 3D printevent.

 

HP Jet Fusion technologie

HP grijpt de beurs aan om de nieuwe 3D printer, gebaseerd op de eigen Jet Fusion technologie, in Europa te lanceren. Het eerste model komt deze zomer beschikbaar voor de verkoop, het andere volgt eind van dit jaar. Bijzonder aan de Jet Fusion technologie is dat de gebruiker tijdens het printproces invloed heeft op de materiaaleigenschappen. Ook andere AM-spelers nemen deel aan de Spaanse beurs: Renishaw, Hofmann Innovation Group (eigenaar van Concept Laser), Arburg en de materialenleverancier Nexeo Solutions. Deze distributeur van polymeren heeft onlangs een overeenkomst gesloten met DSM voor de distributie van high performance filament van DSM wereldwijd. De Nederlandse fabrikant Ultimaker is er eveneens bij. Ultimaker lanceert zich steeds nadrukkelijker in de professionele markt. Recent was het bedrijf de enige desktop printerfabrikant die mee deed aan de discussie georganiseerd door CECIMO over hoe een Europese additive manufacturing industrie gestalte moet krijgen. Jeroen Wijnen, financieel directer bij Ultimaker, merkte toen op dat vooral de openheid van de Ultimaker 3D printers een van de belangrijkste redenen voor het succes is. “Door deze openheid is 3D printen doorgebroken als maaktechnologie voor iedereen.” In de discussie over de noodzaak van Europese regelgeving merkte hij toen nog op: “Probeer te voorkomen dat we deze innovatie en de disruptieve potentie van 3D printen blokkeren met regelgeving.”

 

From Needs to Solutions

In(3D)ustry probeert zowel op de beursvloer zelf als in de lezingen deze potenties van 3D printen naar voren te halen en ook de link te leggen naar andere innovaties. Centraal thema is: hoe oplossingen gecreëerd kunnen worden. Simone Cicero van OS Vehicle houdt bijvoorbeeld een lezing over de rol van 3D printen in de ontwikkeling en de productie van elektrische auto’s. Donald K Carter, directeur van het Remaking Cities Institute van de Carnegie Mellon University in Pittsburg trekt het nog breder: hij praat over hoe deze nieuwe technologie steden kan transformeren. In de zorgsector is er onder andere een presentatie over hoe het Sant Joan de Déu ziekenhuis in Barcelona 3D printen inzet in pediatrische oncologie. Het ziekenhuis is hier een van de pioniers in. Uit de bouwindustrie zijn er lezingen door onder andere Mark Burry, een ontwerper uit Nieuw Zeeland die 3D printen inzet om de Sagrada Familia in Barcelona te voltooien. De Belgische architect Xavier de Kestelier, onder andere verantwoordelijk voor het project om op de maan huizen te 3D printen, spreekt eveneens in Barcelona.

Ind(3D)ustry vindt plaats van 21 tot en met 23 juni in de Fira Barcelona.

Back to top button