Materials

INTAMSYS eerste global reseller nieuw Victrex AM 200 PAEK filament

Treksterkte in Z-richting 80 procent van sterkte in XY-vlak

INTAMSYS wordt de eerste wereldwijde reseller van het nieuwe, voor AM geoptimaliseerde PAEK van Victrex. Victrex AM 200 is gebaseerd op PAEK polymeer van het Britse concern, maar aangepast voor filament printers. Met name de hogere sterkte in de Z-richting is opvallend. De Chinese 3D printerfabrikant zegt tot 80% van de sterkte in XY-richting nu ook in de Z-richting te halen. Lost het daarmee een van de problemen van 3D printen met PEEK op?


Victrex, producent van high performance polymeren, heeft het PAEK polymer zodanig aangepast aan de eisen die additive manufacturing stelt, dat het filament een serieus alternatief wordt voor PEEK en PEKK. Volgens Jakob Sigurdsson, CEO bij het Britse concern, wordt er voortdurend vooruitgang geboekt door de samenwerking met bedrijven en instituten zoals 3D printerfabrikant INTAMSYS. Victrex zet in op deze ontwikkeling omdat de bestaande materialen weliswaar gebruikt worden voor additive manufacturing, maar niet hiervoor zijn ontwikkeld en daardoor met name problemen opleveren qua hechting van de lagen.

Betere mechanische eigenschappen

INTAMSYS heeft het hoge temperatuur filament getest op de verschillende 3D printers, waaronder de Funmat Pro 410 3D printer, voorzien van de smart dual nozzle. Deze industriële hoge temperatuur 3D printer kan verschillende hoogwaardige materialen aan zoals PEEK, PEEK-CF, PEKK en PC. Na de warmtebehandeling van de 3D geprinte onderdelen (annealing) haalt INTAMSYS met het Victrex  AM 200 filament een treksterkte in de Z-richting van 63 MPa, vergeleken met 90 MPa in de X- en Y-richting. De buigsterkte bedraagt in de Z-richting 139 MPa (tegenover 163 in de X- en Y-richting. De hechting van de verschillende lagen is volgens de 3D printerfabrikant beter dan bij andere materialen.

Wat is er anders aan Victrex AM 200 PAEK?

Dat komt doordat het nieuwe filament, vergeleken met ongevuld PEEK, ontworpen is voor een langzamere kristallisatie en een lagere smelttemperatuur kent. Victrex heeft daarnaast de viscositeit beter afgestemd op het 3D printproces. Hierdoor vloeit het materiaal beter zodra het uit de nozzle komt. Dit vloeigedrag draagt bij aan de betere hechting van de verschillende lagen en de stabiliteit tijdens het 3D printen. Naast de sterkere hechting van de lagen zorgt dit eveneens voor minder vervorming tijdens het printen en een kleinere krimp.

De Funmat Pro 410 heeft een bouwkamer van 305 bij 305 bij 406 mm.

Victrex PAEK AM 200 is ontwikkeld voor hoogwaardige toepassingen, is slijtvast, bestand tegen hoge temperaturen en corrosiebestendig. Ook is het chemisch resistent.

INTAMSYS heeft naast het hoofdkantoor in Shanghai een Europese vestiging in Stuttgart

Back to top button