3D printmarktTechnology

Samenwerking versnelt doorbraak 3D printen

Als er iets opviel tijdens deze editie van Formnext, dan is het wel het groot aantal partnerschappen dat exposanten aankondigden. Grote spelers willen op deze manier blijkbaar de toepassing van additive manufacturing in een breed aantal sectoren forceren. Is het eco-systeem de sleutel tot een succesvolle verspreiding van AM technologie?


“Er zijn meer variabelen dan vroeger, niemand kan het meer in zijn eentje doen. We moeten samenwerken in een ecosysteem,” zegt Hugo da Silva, CEO van DSM Additive Manufacturing. “We gaan naar digital manufacturing, daar horen platformen en ecosystemen bij. Onze rol als material science onderneming is dat we matchmaking coördineren.” Het Nederlandse bedrijf is een van de exposanten die meerdere samenwerkingen heeft aangekondigd. Die met Twikit, dat software ontwikkelt voor personalisatie, was al eerder bekend gemaakt. Net zoals die met CEAD, dat de 3D printtechnologie ontwikkelt voor grote, vezel versterkte onderdelen.

Grote spelers in AM industrie zoeken op groot aantal fronten samenwerking met kleinere partijen

Een voorbeeld van personalisatie met de Twikit software is deze brace. DSM heeft hiervoor een samenwerkingsverband opgezet met zowel Ultimaker als Twikit.

Samenwerking met German RepRap en Chromatig 3D Materials

DSM voegt daar nog een samenwerking met Chromatic 3D Materials en German RepRap aan toe. Met zijn drieën bieden ze de maakbedrijven toegang tot de 3D printtechnologie en de kennis om de hoogwaardige kunststoffen van Chromatic 3D Materials te gebruiken. Daarmee wil DSM de drempel om met flexibele materialen te printen wegnemen. German RepRap maakt de 3D printers en de kennis om de PU elastomeren, FlexTune, te printen toegankelijk voor industriële maakbedrijven. Hugo da Silva: “Het combineren van de expertise van deze partners in de hele 3D print waardeketen maakt de technologie beter toepasbaar en biedt maakbedrijven een complete oplossing.”

Loctite en Shapeways

Een andere samenwerking die op Formnext bekend werd gemaakt, is die tussen Henkel en Shapeways. Deze vloeit min of meer voort uit een ander partnerschap van Henkel, namelijk met Origin. Henkel heeft voor deze Amerikaanse fabrikant van DLP printers een nieuw resin ontwikkeld dat voldoet aan de UL 94-0 eisen wat betreft vlamvertraging, rook en toxiciteit. Het nieuwe Loctite materiaal vereist echter de Origin One printer. Om bedrijven die hier niet over beschikken toegang te geven tot het nieuwe materiaal, is Henkel een samenwerking aangegaan met Shapeways. Via het platform loctite3dp.com kunnen maakbedrijven in eerste instantie demonstratie stukken bestellen. De tweede stap zal zijn dat ze hun eigen onderdelen in het Loctite materiaal laten printen bij Shapeways.

Enkele producten geprint met het vlamvertragend materiaal van Loctite.

Samenwerking met RapidShape

Henkel c.q. Loctite gaat ook samenwerken met Rapid Shape. Het Duitse bedrijf gaat de Loctite materialen certificeren voor de eigen DLP printers. Dat is al gedaan voor Loctite 3D Ultra Clear resin, waarmee transparante afdichtingen en lenzen 3D geprint kunnen worden. Rap[id Shape is al sterk aanwezig in de dentale industrie, via de samenwerking met Henkel wil het nu ook voet aan de grond krijgen in de maakindustrie. Het Duitse bedrijf past in de 3D printers de gepatenteerde Force Feedback technologie toe, waarmee zowel de snelheid als de kwaliteit verbeterd worden.

We gaan naar digital manufacturing, daar horen platformen en ecosystemen bij

Hugo da Silva DSM Additive Manufacturing

Atum 3D en materiaalproducenten

Atum3D werkt met meerdere partners aan de materiaalkant samen. Op Formnext werd onder andere het nieuwe materiaal dat uit de samenwerking met Mitsubishi is voortgekomen, getoond. De nieuwe DLP printer die met 365 nm golflengte print, komt voort uit de samenwerking met DSM. Dankzij de nieuwe lichtbron en nog enkele andere aanpassingen, kan men op de Atum 3D printer een aantal materialen van DSM Somos printen die eigenlijk ontwikkeld zijn voor stereolithografie. Met name voor medische toepassingen opent dit nieuwe mogelijkheden.

Markforged gebruikers krijgen straks nog meer simulatiemogelijkheden in de MSC software.

MSC Software met Markforged

Het zijn niet alleen de materiaal- en printerfabrikanten die elkaar opzoeken. MSC Software, onderdeel van Hexagon, heeft een partnerschap met Markforged aangekondigd. Gebruikers van de Markforged 3D printer kunnen al voor de koolstofvezel en het Onyx materiaal met Digimat de materialen modelleren. Op korte termijn worden de simulatiemogelijkheden uitgebreid en kan men een volledige Eindige Elementen Analyse doen in met de MSC software voor de op de Markforged 3D geprinte onderdelen. De fibers die de printer toevoegt aan het composietmateriaal bieden de kans om aluminium onderdelen te vervanging door lichtere kunststof delen. Digitmat geeft volledige zekerheid dat het werkstuk aan de eisen voldoet en 3D geprint kan worden. Een van de eerste bedrijven die profiteert van deze uitbreiding is Danfoss Power Solutions. Dat gebruikt de Markforged 3D printer al meer dan een jaar, vooral voor het printen van tooling. Recent heeft het functionele onderdelen voor de hydraulische installaties geïdentificeerd waarvoor 3D printen een zinvolle maaktechniek is. Met de simulatie software kunnen de engineers al in een vroeg stadium een pre-validatie uitvoeren nog zonder dat het onderdeel geprint is.

Stephan Rösler (links) en Ramon Pastor schudden elkaar de hand op de samenwerking.

AM Rösler met HP in zee

AM Rösler, het 3D printbedrijf van oppervlaktespecialist Rösler, gaat samenwerken met HP. De twee gaan een nieuwe oplossing ontwikkelen voor het nabewerken van 3D geprinte onderdelen op de MultiJet Fusion printers. Het doel is dat er een systeem komt op industriële schaal voor geautomatiseerde post-processing. Daarmee willen de twee bedrijven het 3D printen naar een hoger, industrieel niveau tillen. Onderdeel van de samenwerking is dat AM Solutions de 3D print service activiteiten uitbreidt met de MJF 5200 lijn van HP.

Back to top button