3D printmarktTechnology

Euromold 2015 halfweg: wat is er te zien?

Euromold 2015 is uit de startblokken. De eerste editie van deze beurs in Düsseldorf leverde al meteen een aantal noviteiten op, naast de aankondiging van Materialise om in Bremen een 3D printfabriek te bouwen voor metalen onderdelen.

 

Metaalprinten duidelijk in de lift; interessante toepassingen voor matrijzenmakers

Opvallend is dat Euromold er in Düsseldorf beter in slaagt om de gereedschapindustrie te verbinden met additive manufacturing dan in Frankfurt. Dat komt misschien ook wel doordat de beurs compacter is, veel fabrikanten van 3D printmachines voor kunststoffen ontbreken. Bovenal zie je duidelijk dat 3D metaalprinten in de lift zit. De nieuwe fabriek van Materialise is daar slechts één voorbeeld van.

 

Högenäs
Högenäs levert sinds kort ook poeders voor additive manufacturing van metalen onderdelen, zoals dit 3D geprint schaakbord.

Op de beurs staan meerdere aanbieders van poeders voor metaalprinten, zoals Högenäs. Het Scandinavische bedrijf produceert al een half miljoen metaalpoeders per jaar voor andere toepassingen en is recent ook met een lijn AM-poeders op de markt. Hoewel veel fabrikanten van 3D printers ontbreken, hebben sommigen wel voor Euromold gekozen. Zoals Sisma, de Italiaanse partner van Trumpf die een Mysint 100 metaalprinter toont. Ook Realizer doet mee.

 

Sciaky
Deze schroef van Sciaky is met laser metal deposition (LMD) technologie aangebracht.

Een nieuwkomer is het Amerikaanse Sciaky, dat grote elektronenstraal machines bouwt voor het additief vervaardigen van grote delen, zoals deze schroef die op een as is aangebracht. Tot 6 kilo materiaal per uur kan men met de eigen technologie aanbrengen. Sciaky biedt niet alleen de machines aan maar produceert ook onderdelen voor derden.

 

Rapid Fab
Ricoh lanceert Rapid Fab in Europa, dat voorlopig opereert vanuit het verenigd Koninkrijk.

Ricoh Europe gebruikt Euromold voor de officiële lancering van Rapid Fab in Europa. Met deze dienst wil Ricoh industriële klanten ondersteunen bij het toepassen van 3D printen. Ricoh deelt in Düsseldorf de stand met de Nederlandse 3D printerfabrikant Leapfrog. In het 3D print digimagazine kun je een uitgebreid artikel over de samenwerking tussen Leapfrog en Ricoh én over Rapid Fab lezen.

 

Formlabs 2
Een van de eerste producten uit de Formlabs 2 printer.

Formlabs, enkele jaren geleden nog een Kickstarter project, heeft in Boston de Formlabs 2 gelanceerd. Bezoekers van Euromold konden het live meebeleven dankzij streaming. De nieuwe desktop stereolithografie printer belooft zowel qua nauwkeurigheid, snelheid als bedieningsgemak een stap vooruit te zetten vergeleken met de Formlabs 1. Ondanks de vele verbeteringen houdt men de prijs praktisch gelijk.

 

Atum3DV2

Uit eigen land toont MakerPoint de allernieuwste DLP-printer van Atum 3D. In de recente editie van het 3D print digimagazine staat een uitgebreid interview met Tristram Budel, oprichter van Atum3D over deze 3D printer, die ontwikkeld wordt met maakbedrijven als een van de doelgroepen waar het Brabantse bedrijf zich op richt.

 

3D By Flow
3D By Flow toont nieuwe ontwikkelingen op het vlak van voedsel printen op de stand van Limburg Maker.

Nog meer Nederlandse bedrijven zijn er vinden op de stand van Limburg Makers, zoals Xilloc dat op Euromold de industrie divisie lanceert. Ook 3D By Flow staat hier, de Maastrichtse 3D printerfabrikant die momenteel volop bezig is met de ontwikkeling van 3D printers voor chocolade en andere voedingsproducten. Hiervoor wordt de multimateriaal 3D printer doorontwikkeld. 3D By Flow is een van de winnaars van de Bootcamp op Brightlands Chemelot Campus.

 

Prodways metal
Nu nog geprint door het servicebureau van Prodways, binnenkort biedt het Franse bedrijf 3D metaalprinttechnologie aan.

Prodways is een van de weinige printerfabrikanten die voor ook voor Euromold gekozen heeft. Niet helemaal vreemd, want op de tweede beursdag hebben de Fransen aangekondigd een strategisch partnerschap aan te gaan met het Chinese bedrijf Hunan Farsoon High-Tech. De komende maanden al gaat men een lijn laser sinter machines op de markt brengen voor zowel metaal als kunststoffen. Bijzonder, want Prodways gebruikt tot nog toe DLP-technologie en 3D print alleen kunststoffen en keramiek. Daar wordt dus metaal aan toegevoegd.

 

Envisiontec
Door een dunne metaallaag aan te brengen verleng je de standtijd van deze 3D geprinte spuitgietmatrijzen voor nul-series.

Envisiontec is een andere printerfabrikant die ook in Düsseldorf aanwezig is. Een van de nieuwigheden is een hars voor het 3D printen van spuitgietmatrijzen die goed zijn voor zo’n 50 tot 100 stuks spuitgietproducten. Breng je er echter een dunne metalen laag op aan, dan neemt de standtijd verder toe.

Euromold 2015 duurt nog tot en met vrijdag 25 september.

 

 

Back to top button