3D printmarktTechnology

BMW: kosten en betrouwbaarheid belemmeren doorbraak 3D printen in productie

BMW wil additive manufacturing inzetten in de serieproductie. De twee grootste drempels zijn evenwel de betrouwbaarheid van de technologie en het feit dat de autobouwer tot nog toe geen sluitende businesscase rond krijgt. “Als we de volgende stap willen zetten, moeten we die twee zaken oplossen, betrouwbaarheid en kosten”, zegt Frank Wöllecke van BMW.

 

BMW en GE wel optimistisch over de kansen van AM

De technologiescout van BMW was vorige week op Euromold een van de deelnemers aan een forumdiscussie bij de SME conferentie. Daarin ging het om de vraag wat de drempels zijn om 3D printen naar de serieproductie te brengen? Tot nog toe 3D print BMW jaarlijks zo’n 100.000 onderdelen voor prototypes en kleine series, zoals de waterpomp voor de DTM-wagens. “Voor prototypes is 3D printen geen issue meer; zonder zouden we zo snel een nieuw model kunnen ontwikkelen als we nu doen”, aldus Wöllecke. Een businesscase voor een serieproduct heeft men echter nog niet gevonden. Wel heeft BMW voor montagemedewerkers een gepersonaliseerde gereedschap geprint dat ergonomisch de medewerkers ondersteunt. Hierdoor worden medewerkers die bepaalde pluggen monteren minder zwaar belast.

 

Zonder designvoordeel AM kansloos

Barbara Negroe, bij vliegtuigbouwer GE verantwoordelijk voor de implementatie van additive manufacturing in de productie, denkt dat je voor geen enkel bestaand onderdeel een goede businesscase kunt maken die het additief vervaardigen ondersteunt. Daarvoor is de bestaande supply chain veel te efficiënt. “Als je geen efficiencywinst boekt dankzij het design dat additive manufacturing mogelijk maakt, hoef je er niet aan te rekenen.” Precies dat designvoordeel is voor GE de reden om de brandstofnozzles vanaf volgend jaar te gaan 3D metaalprinten. Dat scheelt assemblagekosten en gewicht ergo brandstofverbruik. Massaproductie is volgens haar best mogelijk mits je de voordelen van de nieuwe designmogelijkheden volop benut.

 

Frank Wöllecke
Frank Wöllecke, technologiescout bij BMW: optimistisch over 3D printen in serieproductie

Optimisme bij BMW

Ondanks de drempels die men bij BMW ziet, is Frank Wöllecke optimistisch. Met name door de komst van nieuwe spelers in de 3D printindustrie zoals HP. Dat concern, eveneens aanwezig op Euromold, belooft volgend jaar de markt op te komen met 3D printtechnologie die tot 10 keer sneller is dan de bestaande systemen. “Ik ben erg optimistisch dat we de snelheid gaan halen die nodig is voor massaproductie”, aldus de technologiescout van BMW.

Aan de forumdiscussie deden verder mee professor Jules Poukens van de universiteit Hasselt / Leuven en Eric Barnes, die bij de Amerikaanse defensiespecialist Nortthrop Grumman het onderzoeksprogramma naar nieuwe technologie voor aerospace producten leidt. Een uitgebreid artikel over de discussie verschijnt eind oktober in het 3D Print magazine.

Back to top button