ApplicationsTechnology

EMO 2019 wil metaalbewerkers verleiden met 3D printen

Additive manufacturing staat aan de vooravond van een doorbraak in de serieproductie binnen de maakindustrie. Toch staat het gebruik van deze technologie bij veel bedrijven nog in de kinderschoenen. Veel metaalverwerkende bedrijven zijn terughoudend met investeren omdat ze het moeilijk vinden om de betekenis en voordelen van AM in te schatten. Met de Additive Manufacturing Circle probeert de EMO 2019 de sector te verleiden.

 

De exposanten en experts op het paviljoen in hal 9 komen uit Duitsland, de VS, Zwitserland en Zweden. Wat ze allemaal gemeen hebben is hun interesse in innovatieve producten en diensten die de technologie een stap dichter bij de massaproductie in de metaalbewerking brengen. Gezamenlijk presenteren ze zich op de metaaltechnologiebeurs. Het doel is om productieplanners en beslissers uit de metaalindustrie te sensibiliseren voor 3D printen.

Metaalindustrie worstelt met inzichtelijk maken van voordelen additive manufacturing

Een aantal 3D geprinte micro componenten geproduceerd met de AM-technologie van 3D Micro Print

Expert Talks geven inzicht in kosten-baten analyses

De Additive Manufacturing Circle geeft de bezoekers verder een overzicht van de huidige stand van zaken: wat kan al met 3D metaalprinten? En hoe rechtvaardig je de hogere productiekosten van deze delen? Ook vinden er Expert Talks plaats. Er is geen podium, de experts geven hun 30 minuten durende presentaties van haalbaarheidsstudies (inclusief kosten-batenvergelijkingen) tussen de bezoekers in, om zo discussie en vragen te stimuleren. Er worden vier presentaties per dag gegeven, gevolgd door een discussie met de experts.

Gefertec: eerste arc405 geplaatst

Naast de AM-exposanten in dit themapaviljoen zijn er ook elders op de EMO nog de nodige exposanten met een link naar 3D printen te vinden. Gefertec bijvoorbeeld, dat sinds een jaar samenwerkt met EMAG, de Duitse machinebouwer die met de CNC-machines veel in de automobielindustrie actief is. Op de EMO wordt het eerste resultaat van de samenwerking getoond, de nieuwe arc405 machine. De 3D metaalprinttechnologie van Gefertec is gebaseerd op het lichtboogoplassen van metaaldraad, maar dan wel op een manier zodat een zeer hoge materiaaldichtheid wordt bereikt en er relatief weinig warmte in het werkstuk komt. De nieuwe arc405 is bedoeld voor het 3D printen van metalen componenten van maximaal 200 kilo en een bouwvolume van 0,06 m3.  Vlak voor de zomer heeft de Berlijnse start-up een arc405 machine geïnstalleerd bij de onderzoeksinstelling SLV Halle, die de technologie momenteel verder onderzoekt.

Gefertec heeft de nieuwe arc405 samen met EMAG ontwikkeld.

3D Microprint: micro sls

3D Micro Print in Chemnitz is gespecialiseerd in de productie van micro metaalonderdelen met behulp van micro lasersintering en de verkoop van bijbehorende machines. De aandacht gaat met name uit naar de ontwikkeling en productie van producten met geïntegreerde functies, maar zonder afbreuk te doen aan de materiaaleigenschappen van de componenten tijdens het gebruik. “Nieuwe geometrieën moeten in wisselwerking staan met nieuwe materialen om producten te genereren die een toegevoegde waarde bieden op het gebied van lichtgewicht constructie en duurzaamheid”, benadrukt Thomas Klotz, hoofd kwaliteitsborging bij 3D Microprint. “Lichtgewicht construeren bereikt momenteel zijn grenzen in sterk gestandaardiseerde processen en producten die geen ruimte laten voor verbetering van de prestaties”. Additive manufacturing opent nieuwe mogelijkheden, zoals het bedrijf op de EMO 2019 laat zien.

Autodesk: auto-onderdeel General Motors

Design is cruciaal voor een succesvolle toepassing van 3D printen. Maar gewichtsoptimalisatie vergt nog een extra stap, waar generative design software de oplossing voor biedt. “Autodesk’s Generative Design aanpak is een belangrijk instrument dat vaak wordt gebruikt om nieuwe geometrische vormen te creëren. Het helpt gewicht te besparen en onderdelen te consolideren. “, zegt Steffen Krause, Technical Sales Manager. Als voorbeeld toont Autodesk een stoelbevestiging die General Motors vanaf het begin ontwerpen voor voor 3D metaalprinten. “Het nieuwe onderdeel bestaat uit slechts één component in plaats van acht, zoals voorheen. Het is 40 procent lichter en 20 procent stabieler”. Met dit in het achterhoofd heeft Autodesk besloten zich te richten op automatisering in de vorm van kunstmatige intelligentie, virtuele en augmented reality en 3D printen. Deze combineert digitaal alles van ontwerp, machinebouw en simulatie tot en met CAM, additive manufacturing en fabrieksmanagement. “Dit uniforme platform breekt de muren tussen de disciplines af, engineering organisaties flexibeler geeft de fabrikanten een concurrentievoordeel”, benadrukt Krause.

General Motors heeft met de designsoftware van Autodesk deze 3D geprinte bevestiging voor een autostoel ontwikkeld, die lichter en stijver is dan de huidige.

Additive Manufacturing Circle

Dit zijn de exposanten in de Additive Manufacturing Circle (hal 9 stand H20): AMF Andreas Maier GmbH & Co. KG, Fellbach; Fr. Aussieker Metallverarbeitung GmbH & Co.KG, Preußisch Oldendorf; Cadfem GmbH, Grafing near Munich; FKM Sintertechnik GmbH, Biedenkopf; Formlabs GmbH, Berlin; Peter Lehmann AG, Bärau (Switzerland); Rolf Lenk Werkzeug- und Maschinenbau GmbH, Ahrensburg; VBN Components AB, Uppsala (Sweden); 3D Microprint GmbH, Chemnitz

Via deze link kunnen lezers van 3D Print magazine gratis toegangskaarten voor de EMO 2019 krijgen (16-21 september Hannover)

Back to top button