Technology

3D MicroPrint zoekt het in de kleinste details

Onderzoek in de 3D metaalprintwereld is dikwijls gericht op het maken van groot formaat AM werkstukken. Bij 3D MicroPrint in Chemnitz zoekt men het juist in de microcomponenten, maar dan wel uiterst gedetailleerd. En van bijzondere materialen zoals Molybdeen en Wolfraam. Op Rapid.Tech toonde het bedrijf een aantal interessante producten uit eigen huis.

 

3D metaalprinten van molybdeen en wolfraam in resolutie van 15 µm

3D MicroPrint is ontstaan uit samenwerking tussen 3D Micromag en EOS. Vanaf 2006 werken beide bedrijven al aan de ontwikkeling van micro laser sinteren. In 2013 zijn ze met de joint venture naar de markt gekomen en is de eerste machine verkocht aan de TU Darmstadt. De meest recente machine die hiervoor op de markt is, is de DMP 60 serie. Het topmodel hiervan print met een resolutie van beter dan 15 µm.

 

3D Microprint
Op RapidTech toonde 3D MicroPrint dit voorbeeld. Serieproductie van microcomponenten op een klein platform.

Zeer fijne poeders en kleine spotgrootte laser

De nauwkeurigheid komt echter eveneens door de zeer fijne poeders waarmee gewerkt wordt. Deze hebben gemiddeld een diameter minder dan 5 µm én de sportgrootte van de laser. Daarmee 3D print men dus de kleinste details en een relatief goede oppervlaktekwaliteit. De laagdikte varieert van 1 tot 5 µm. Een van de bijzondere materialen die de machine aan kan, is Molybdeen met een zuiverheid van 99,95%. Toepassingen van dit materiaal vind je onder meer in de chemische industrie, aerospace en semiconductor industrie. Molybdeen (smelttemperatuur 2620 graden C) is namelijk zeer goed corrosiebestendig, heeft een lage warmte uitzettingscoëfficient, geleidt de warmte zeer goed en is hard. Ook Wolfraam (smelttemperatuur 3422 graden C) is als materiaal beschikbaar voor deze machine van 3D MicroPrint.

3D MicroPrint bij ontwikkeling veilig AM platform

Sinds begin dit jaar is 3D MicroPrint een van de partners in het SAMPL project. Het doel hiervan is een veilig additive manufacturing platform te ontwikkelen. Via het platform kunnen straks data van high tech en security gerelateerde onderdelen veilig worden uitgewisseld, bijvoorbeeld van klant naar een 3D print servicebedrijf. Om IP te beschermen en namaak tegen te gaan wordt blockchain technologie in dit project gebruikt. 3D MicroPrint levert de 3D printtechnologie voor het platform.

3D MicroPrint wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Encoma 

 

Back to top button