ApplicationsTechnology

De rol van additive manufacturing in Industrie 4.0

Materialise, HP, BASF en Siemens organiseren in september de eerste editie van Benelux Additive Manufacturing Conference. Centraal thema is hoe je 3D printen kunt inzetten om de mogelijkheden van digital manufacturing maximaal te benutten. 3D printen in functie van Industrie 4.0 dus.

 

De digitalisering van de industrie, Industrie 4.0, verandert de manier waarop producten tot stand komen. Productieprocessen en fabrieken worden intelligenter en worden onderling gekoppeld. Producten worden slimmer. Tegelijkertijd worden time to market en customization belangrijker. Precies in deze veranderingen speelt additive manufacturing een rol, nu de technologie opschuift van prototyping naar serieproductie. AM maakt digital manufacturing mogelijk.

Materialise, HP, BASF en Siemens organiseren Benelux AM Conference

 

Van hype naar realiteit

“Additive manufacturing gaat van hype naar realiteit”, zegt Bart Van der Schueren, CTO bij Materialise en een van de keynotesprekers op de conferentie. Hij gaat tijdens zijn presentatie met name in op de vraag welke industriesectoren voorop lopen in de toepassing van additive manufacturing, welke toepassingen de meeste impact gaan krijgen en of er een explosieve groei van AM gaat plaatsvinden of eerder dat de revolutie langzaam doorgaat? Namens HP spreekt Philipp Jung, Senior Vice President HP 3D Printing and Digital Manufacturing. Hij duikt dieper in het ecosysteem dat de HP Multi Jet Fusion printtechnologie is voor de maakbedrijven.

 

Waarom AM nu industrieel inzetten?

Dietmar Geiser, Stratagy & Partnering bij BASF 3D-Printing Materials, beantwoordt vanuit de materiaalhoek de vraag waarom het tijd is additive manufacturing industrieel te gaan inzetten. Hij doet dat onder andere aan de hand van voorbeelden die BASF samen met partners uit de onderzoekswereld en de industrie ontwikkeld heeft. Tom van ’t Erve, Senior Director Additive Manufacturing bij Siemens Digital Industries Software, laat de mogelijkheden van het end-to-end systeem zien: de combinatie van Digital Twins voor product, productie en performance inclusief het MindSphere platform, waarmee Siemens klanten middelgrote series kunststof onderdelen succesvol printen op de HP printers.

 

Breakout sessies, expo en netwerken

Naast de keynote lezingen in de ochtend zijn er gedurende de dag meerdere breakout sessies gepland, presenteren potentiële partners uit de Benelux zich met hun oplossingen. Tussen deze presentaties door en in de exporuimte zijn er volop mogelijkheden om te netwerken. Het programma van de 1e Benelux Additive Manufacturing Conference is zowel bedoeld voor bedrijven die starten in 3D printen als voor ondernemingen die op het punt staan hun AM-activiteiten op te schalen.

De conferentie vindt op 18 september plaats in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Het programma start om 8.45 uur en duurt tot 17.15. Meer informatie vind je hier.

Foto: een industriële toepassing van additive manufacturing met de HP MJF printtechnologie uit de machinebouw.

Back to top button