softwareTechnology

HP en Siemens intensiveren samenwerking

HP en Siemens gaan hun samenwerking intensiveren. Zo worden enkele softwarepakketten uit Siemens Digital Enterprise geïntegreerd in de nieuwe lijn HP 3D printers, de HP Jet Fusion 5200 serie. Beide bedrijven hebben dit bekend gemaakt bij de opening van een nieuw Polymer Competence Center, onderdeel van het Siemens AMEC in Erlangen.

 

Het gecombineerd aanbod van de twee bedrijven omvat naast de nieuwe HP Jet Fusion 5200 een Siemens softwarepakket, met onder andere Siemens NX CAD/CAE en NX AM for HP. Vanuit de software kan direct met de 3D printer worden gecommuniceerd. Later dit jaar zal HP de NX CAD-software certificeren voor de multijet fusion printers.

Integratie Siemens PLM software in nieuwe HP Jet Fusion 5200 printerlijn

 

Klaus Helmrich (links), lid van de Raad van Bestuur van Siemens en CEO Digital Industries, und Christoph Schell, President 3D Printing and Digital Manufacturing bij HP, bezegelen de verbreding van hun strategische samenwerking. (Foto Siemens)

 

Certificering door HP
Dan zullen ook nog andere Siemens systemen geïntegreerd worden in de HP Jet Fusion 5200 printers, waaronder Teamcenter en Mindsphere voor Industrial IoT en analysedoeleinden. De integratie van Siemens oplossingen in de HP-printtechnologie, moet op termijn zorgen voor een beter beheersbaar proces. Klaus Helmrich, CEO Siemens Digital Industries verwacht dat de samenwerking de acceptatie van industrieel 3D printen zal versnellen

 

Competentiecentrum voor automobiel en industrie

In het nieuwe Polymer Competence Center van Siemens in Erlangen gaan de beide bedrijven met name aan de slag met automotive- en industrieklanten om 3D print toepassingen te ontwikkelen. Op die manier denken ze dat klanten sneller nieuwe onderdelen naar de markt te kunnen brengen. Klanten kunnen in het nieuwe AM competentiecenter een digitale productieomgeving creëren om alle mogelijkheden van AM als productietechniek te verkennen. Een van de eerste klanten uit de automobielindustrie die hier gebruik van maakt, is Volkswagen. De autofabrikant ziet veel mogelijkheden voor digitale productietechnieken. Martin Goede, hoofd technologieplanning en ontwikkeling bij Volkswagen, denkt daarmee de time to market te verkorten. AM draagt ook bij aan het verduurzamen van de productie, zegt hij.

HP heeft tijdens de opening van het nieuwe competentiecentrum bij Siemens de HP Jet Fusion 5200 lijn 3D printers voorgesteld. (Foto HP)

 

Nieuwe HP 5200 printers

Tegelijk met de opening van het nieuwe AM-center van Siemens heeft HP de 3e lijn 3D printers aangekondigd. De HPJet Fusion  5200 serie is met name bedoeld voor klanten die hun 3D printproces willen opschalen naar grotere series. Zo wordt het eenvoudiger om de bouwkamer optimaal te vullen. De HP 5200 lijn bevat onder andere een nieuwe HP 3D Process Controll en nieuwe 3D Center software, evenals een verbeterde toegang tot onderdelen. Deze 3D printers kennen een hogere uptime en lagere printkosten per onderdeel dan de 4210, de huidige productielijn. Een van de bètakanten is Jaguar Land Rover geweest, naast Vestas VBIC, de Deense fabrikant van windmolens voor stroomopwekking.

 

BASF ontwikkelt Ultrasint TPU

Voor de nieuwe HP 5200 3D printer heeft BASF een nieuw materiaal ontwikkeld, Ultrasint (TPU). Als materiaal voor flexibele en elastische onderdelen, vult Ultrasint de bestaande PA12, PA12 Glass Beads en PA11 poeders voor de HP printers aan. Verwacht wordt dat Ultrasint eind dit jaar leverbaar zal zijn.

 


Back to top button