softwareTechnology

Materialise brengt DRM naar Streamics 8

Materialise rolt in juni Streamics 8 uit. Een bijzondere feature in deze release is het begin van de mogelijkheid voor Digital Rights Management (DRM) Materialise werkt samen met een partner aan een volwaardige end-to-end oplossing om het IP in 3D modellen tijdens het printproces te beschermen.

 

Het beschermen van 3D files tegen onrechtmatig gebruik, is momenteel een van de belangrijke topics in de 3D printindustrie. Nu bedrijven de stap naar productie maken en de eerste modellen ontstaan waarbij vanuit één centrale plek 3D printers verspreid over meerdere locaties worden aangestuurd, neemt de behoefte aan een afdoende bescherming toe. Materialise zegt met Streamics 8 op dit vlak de eerste stappen te zetten. Streamics 8 plaveit het pad naar DRM in 3D printen.

Software verbindt 3D printen steeds verder met andere productieprocessen

DRM de basis voor distributed manufacturing

Digital Rights Management zorgt ervoor dat een 3D file slechts op een vooraf bepaald type 3D printer kan worden geprint. Hiermee worden ook de procesparameters vastgelegd. Ook kunnen gebruikers de aantallen prints beperken. Materalise zegt met deze oplossing de basis te leggen voor een wereldwijde distributed manufacturing netwerken bij klanten. De 3D printers hoeven niet langer op één plek te staan; de gebruikers hoeven zich echter geen zorgen te maken over onrechtmatig gebruik van een file.

Traceerbaarheid van AM stukken

Streamics 8 speelt ook op andere gebieden in op de digitalisering in de maakindustrie. Zo worden automatisch alle data tijdens het printproces vastgelegd, zoals serienummers, proces parameters en part revisies. AM-werkstukken worden hiermee beter traceerbaar. De nieuwe release van deze Materialise software ondersteunt ook de aanmaak van Dot Matrix Codes, bijvoorbeeld voor het automatisch inlezen van de juiste nabewerking van het onderdeel. Met dit soort features in Streamics wordt 3D printen steeds meer een integraal onderdeel van het totale productieproces in de maakindustrie.

Ondersteuning voor MTConnect standaard

Materialise laat eveneens weten dat het MTConnect gaat ondersteunen. Dit is een Amerikaanse communicatiestandaard, ontwikkeld vanuit de Amerikaanse machinebouwers en -gebruikers. Onder andere Stratasys bouwt in een aantal modellen de MTConnect interface in. Dit moet het monitoren van de 3D printers verbeteren. In de toekomst gaat Materialise ook OPC UA ondersteunen, een communicatiestandaard die snel terrein wint in de industrie. De keuze voor MTConnect als eerste stap is interessant, omdat vanuit de Duitse werktuigbouwmachinebouwindustrie hard gewerkt wordt aan een tegenhanger van MTConnect, umati. Op de komende EMO in Hannover wordt deze live gedemonstreerd op meer dan 100 CNC-machines.

Streamics 8 wordt in juni uitgerold

Back to top button