Technology

Benchmark MetalFAB1: automatisering AM-systemen zorgt voor lagere TCO

Automatisering van industriële AM systemen voor metaal heeft wel degelijk zin. Hierdoor dalen de Total Cost of Ownership per geprint onderdeel. Dat toont een benchmark van Ampower aan. De MetalFAB1 van Additive Industries levert in deze studie in bijna alle gevallen de laagste TCO per onderdeel. Ampower presenteert de uitkomsten deze week tijdens de online Additive World Conference.


Ampower doet vaker benchmarks voor fabrikanten van 3D metaalprinters. Daarbij rekent men altijd met cijfers die de fabrikanten zelf publiceren. Matthias Schmidt-Lehr verdedigt deze aanpak door erop te wijzen dat er qua laserbronnen, scanners en snelheid weinig verschillen meer bestaan tussen de verschillende AM-systemen. Door voor deze aanpak te kiezen, wordt de invloed van het kennisniveau van de operator geëlimineerd. “Dit maakt de benchmark objectiever.”

De Nederlandse machine verslaat de andere systemen qua productiviteit en TCO echter bij alle vier de stukken als er in één shift wordt gewerkt.

Vier onderdelen doorgerekend

Zo hebben de Duitse consultants in de benchmark, waarin de MetalFAB1 van Additive Industries is vergeleken met 15 andere laserstraal poederbed machines, voor vier onderdelen berekend wat de kosten per geprint onderdeel zijn, de investering in het systeem, de investering per cm2 laservermogen en leadtime. De vier AM-werkstukken uit de aerospace-, olie- en gas-, medische en automobielindustrie zijn virtueel geprint in titanium.

De geïntegreerde automatisering van de MetalFAB1 metaalprinter draagt bij aan de laagste TCO. (Foto: Additive Industries)

Automatisering geeft doorslag

Het blijkt dat de MetalFAB1 van Additive Industries voor op één na alle onderzochte onderdelen de laagste TCO oplevert. De enige uitzondering is een onderdeel waarvan één stuk op een bouwplatform van 250 bij 250 past en dat in een bezetting met twee – of meer – ploegen wordt geprint. “Dan heeft de MetalFAB1 een nadeel”, zegt Matthias Schmidt-Lehr.  “Als je kleinere delen print en je voert de packing density op, dan wordt het voordeel van de MetalFAB1 groter.” De Nederlandse machine verslaat de andere systemen qua productiviteit en TCO echter bij alle vier de stukken als er in één shift wordt gewerkt. Dan is de standaard aanwezige automatisering duidelijk een voordeel. “Als je de hoge arbeidskosten wilt verminderen, dan wordt automatisering belangrijker”, zegt Matthias Schmidt-Lehr.

Na kwaliteit komt voor klanten lagere kosten per onderdeel

Daan Kersten, CEO van Additive Industries, merkt aan de reacties van klanten dat uiteindelijk, als ze overtuigd zijn van de kwaliteit, de kosten per onderdeel doorslaggevend zijn. “Als je de productie wilt opschalen, is de total cost per parts de kritische factor. Zodra wij met een test hebben aangetoond dat we de kwaliteit die de klant vraagt halen, komt de vraag naar TCO per part en onze roadmap om deze kosten verder te verlagen. Deze benchmark draagt bij aan onze geloofwaardigheid.”

Je kunt in 3D print magazine een uitgebreider artikel lezen over de benchmark van Ampower. Additive World Conference 2020 vindt 1 april online plaats.

Back to top button