3D printmarkt

Brits onderzoeksbedrijf Catapult investeert in MetalFab 1

Britse ruimtevaartbedrijven krijgen op pay-as-you-go basis toegang tot Nederlands AM-systeem

Britse MKB-bedrijven uit de ruimtevaartindustrie kunnen vanaf deze zomer applicaties testen en ontwikkelen op de MetalFab 1 metaalprinter van Additive Industries. Het technologie en innovatiebedrijf The Satellite Applications Catapult investeert namelijk in het Nederlandse AM-systeem.


De 3D metaalprinter past in een nieuw programma om de Britse ruimtevaartindustrie te ondersteunen. De machine komt in het Disrupte Innovation for Space Centre (DISC) van Catapult in Westcott Venture Park. Hoewel de machine voor de hele ruimtevaartindustrie beschikbaar is, komt het accent te liggen op onderdelen voor raketmotoren.

MKB-bedrijven toegang bieden tot highend metaalprinttechnologie

Mike Curtis-Rouse bij de MetalFab1.

Investering vaak te hoog voor het MKB

Volgens het innovatiebedrijf heeft additive manufacturing inmiddels de mogelijkheden aangetoond. Er zijn al duizenden onderdelen in meerder sectoren geprint. Maar, voor het midden- en kleinbedrijf blijft de technologie tot nog toe moeilijk bereikbaar; zeker de AM-systemen waarmee grotere onderdelen geprint kunnen worden. Daarom stelt Catapult de MetalFab 1 beschikbaar aan het Britse MKB op een pay-as-you-go basis. Bedrijven kunnen capaciteit huren op de machine of samen met de experts van Catapult aan een project werken.

Groeiende interesse

“De MetalFab 1 brengt disruptieve technologie naar de thuishaven van de Britse rakettechnologie. Deze nieuwe machine garandeert dat Britse kleinere en middelgrote bedrijven toegang hebben tot de meest recente additive manufacturing technologie”, zegt  Mike Curtis-Rouse, Head of Manufacturing for Space at Satellite Applications Catapult. Hij merkt dat de interesse toeneemt, nu wereldwijd steeds meer bedrijven de ambitie hebben om de bouw van nieuwe lanceerraketten met nieuwe aandrijfsystemen te ondersteunen. Door de toegang tot AM technologie kunnen ze hun activiteiten versnellen, nieuwe processen valideren en de skills leren die nodig zijn voor de AM-technologie van de MetalFab 1.

Lars Ryberg, Director Business Development UK & Ireland bij Additive Industries samen met Mike Curtis-Rouse (rechts), Head of Manufacturing for Space at Satellite

Voor Additive Industries is de beslissing van Catapult om te investeren in de MetalFab 1 interessant omdat de innovatie-organisatie wereldwijd betrokken is in innovatieprojecten voor de lucht- en ruimtevaart.

Back to top button