Technology

AM Production Cluster: modulair concept voor industrieel FDM printen

Albert Falck, directeur-eigenaar van Lay3rs, start samen met Arno Gramsma, voormalig directeur AddFab, een nieuwe onderneming: AMPC-Solutions. Onder die naam gaan ze de hardware voor de Ultimaker printerfarm wereldwijd via resellers verkopen. Op Formnext presenteren ze hun doorontwikkeld concept voor het eerst.

 

“We hebben het rack voor de 3D printers aangepast aan de eisen die Ultimaker eraan stelde. Het systeem is nu zo goed als klaar voor de première op Formnext. Ons AM Production Cluster is industry ready”, zegt Albert Falck, die al enkele jaren van uit zijn onderneming Lay3rs veel tijd en moeite investeerde in de ontwikkeling van een modulair racksysteem vergelijkbaar aan dat voor dataservers, waarmee bedrijven eenvoudig meerdere 3D printers aan elkaar kunnen koppelen.

Albert Falck en Arno Gramsma starten AMPC-Solutions voor wereldwijde verkoop systeem voor 3D printerfarm

 

Modulair systeem
Eerder dit jaar liet Lay3rs op RapidPro al een eerste concept zien. Dat is ondertussen flink aangepakt, mede omdat Ultimaker een eisenpakket op tafel heeft gelegd. Zo is er nu een centrale afzuiging met een filtersysteem. 90% van de gezuiverde lucht wordt vermengd met 10% verse lucht en terug in het systeem gebracht. Het rack waarin de 3D printer staat is modulair. Als er een ander rack bovenop wordt gezet, worden de afzuigingen met elkaar verbonden. Verder zijn er rubbers onder de sledes geplaatst waarop de 3D printers staan, zodat trillingen niet doorgegeven worden aan de rest van het systeem. Om aan de CE-markering te voldoen, krijgt elke locatie zijn eigen noodstop om de 3D printer eventueel uit te schakelen. Het systeem is volledig modulair. Een back-up batterij zorgt dat de 3D printers bij een korte stroomuitval gewoon kunnen blijven printen. Het cluster is er volledig op gericht om je productieproces zo stabiel en betrouwbaar mogelijk te kunnen ondersteunen.

 

 

Voorbereiding voor robotisering
De laatste stap die momenteel wordt gezet, is het toevoegen van een luchtgordijn aan de voorzijde van het systeem. “Dat is al een voorbereiding op de komst van een eventuele robot. Dan willen we met een luchtgordijn de bouwkamer van de printer thermisch isoleren, zodat we geen deur nodig hebben. Deze functie zijn we momenteel aan het ontwikkelen”, legt Albert Falck uit. De robotisering van het systeem is een stap die pas na de lancering van AMPC op Formnext wordt gestart.

 

Besturing
De aansturing gebeurt vanuit CuraConnect, momenteel één van de beste software pakketten om een Ultimaker printfarm aan te sturen. Albert Falck praat nog met 3Yourmind om eventueel deze cloudgebaseerde software te gaan gebruiken. “Daarmee wordt elk apparaat apart vanuit de cloud aangestuurd, terwijl de cloudsoftware de hele AM keten bewaakt.” Deze oplossing van 3Yourmind biedt een hogere zekerheid over de maximale uptime van het totale systeem.

Arno Gramsma (links) samen met Albert Falck: op Formnext presenteren ze zich met een nieuwe onderneming in de AM-industrie.

Nieuwe onderneming AMPC Solutions
Voor de verkoop van het AM Production Cluster start Albert Falck samen met Arno Gramsma een nieuwe onderneming, AMPC-Solutions. “Nu kan elke reseller van Ultimaker of andere 3D printers het AM Production Cluster aanbieden”, legt Albert uit. AMPC gaat hiervoor wereldwijd resellers zoeken. Albert Falck vindt het wel belangrijk dat zij in de positie moeten zijn consultancy aan de klant te bieden. “Je moet dit niet zo maar verkopen maar eerst goed kijken wat de klant ermee wil en hoe zijn productieomgeving er uit ziet, daar hebben we de expertise en het netwerk van een reseller bij nodig.”

De lancering van het AM Production Cluster vindt in november plaats tijdens Formnext.

Back to top button