Technology

CEAD gaat met Belotti hybridemachine ontwikkelen: BEAD

3D printen en 5-assig frezen voor maritieme en luchtvaartindustrie

De Nederlandse 3D printerfabrikant CEAD en de Italiaanse freesmachinefabrikant Belotti gaan samen een hybridemachine bouwen. Met het combineren van 3D printen van vezelversterkte thermoplasten en CNC-frezen in dezelfde opspanning, richten ze zich op de maritieme-, lucht-, en ruimtevaartindustrie.


De Nederlandse 3D printerfabrikant CEAD en het Italiaanse Belotti hebben elkaar gevonden. De Italianen bouwen al meer dan 40 jaar 3- en 5-assige CNC freesmachines voor composieten, lichte legeringen en geavanceerde materialen. De twee bedrijven zijn een strategische samenwerking aangegaan met als doel de ontwikkeling van BEAD. Deze hybridemachine vereenvoudigt de workflow omdat grote onderdelen in dezelfde machine als waarmee ze geprint worden, kunnen worden nabewerkt.

Groot formaat 3D printen gecombineerd met CNC frezen vereenvoudigt workflow

Een impressie van de hybridemachine BEAD die CEAD en Belotti gaan ontwikkelen.

Beste van twee werelden

Op zichzelf kan grootschalige 3D printen niet de afwerking en toleranties leveren die frezen biedt. Aan de andere kant gaat het CNC frezen vaak gepaard met veel materiaalafval. Dat is bij grootschalig 3D printen niet het geval. Het combineren van deze processen geeft het beste van twee werelden: het mogelijk maken om de vorm van een onderdeel te 3D-printen en het daarna te frezen tot de vereiste toleranties.

BEAD hybride oplossing

CEAD en Belotti combineren de beide processen in een hybride machine, de BEAD. Met deze machine zal de totale bedrijfsinvestering lager zijn dan in twee afzonderlijke machines. Ook neemt de hybride BEAD minder ruimte in beslag dan een 3D printer én CNC freesmachine van dit formaat. Maar bovenal vereenvoudigt de workflow: beide bewerkingen worden vanuit de Sinumerik CNC-besturing aangestuurd. Men hoeft de onderdelen na het printen niet op te spannen in de de freesmachine. Het Siemens besturingssysteem zich heeft bewezen als een sterk en vertrouwd systeem voor beide partijen in hun huidige machines.

Verschillende configuraties

De twee bedrijven willen de BEAD in verschillende configuraties aanbieden: variërend in bouwvolume, output, spindels, positie van de koppen, en nog meer. “Dit is het begin van een geweldige samenwerking. We gaan ons richten op de maritieme en lucht- en ruimtevaartsector. Hierbij gaan we mallen, tooling of zelfs eind onderdelen produceren”, zegt Lucas Janssen, CEO bij CEAD. “We zien veel toepassingen waarin deze oplossing een duurzame en tijdsefficiënte verandering kan brengen.” In het proces zullen vezelversterkte thermoplastische materialen worden gebruikt, variërend van basismaterialen tot hoogwaardige materialen met glas-, koolstof- of natuurlijke vezels.

Passie voor technologie

“Dit partnerschap is een geweldige kans voor de ontwikkeling van onze bedrijven. Het jeugdig enthousiasme en de passie voor technologie zijn de ingrediënten zijn die ons in staat zullen stellen deze moeilijke jaren te boven te komen en de toekomst met enthousiasme en vertrouwen tegemoet te zien,” voegt Umberto Belotti, CEO bij Belotti toe.

Back to top button