3D printserviceApplications

Europa’s grootste 3D printerfarm in Ham

Een van Europa’s grootste 3D printer farms draait momenteel in Ham (B) bij Trideus. Hier printen liefst 60 Ultimaker 3D printers meer dan 4.000 demostukken voor de Nederlandse 3D printerfabrikant. Een opdracht waar Trideus nog tot eind april 24/7 mee bezig is.

 

Sinds begin dit jaar printen bij Trideus dag en nacht 60 Ultimaker 3D printers. 36 exemplaren van de Ultimaker 3; en 24 van het nieuwste model S5. Een uitzonderlijke opdracht die het Belgische bedrijf op dit moment voor de 3D printerfabrikant uitvoert. Ultimaker wil namelijk de resellers wereldwijd voorzien van koffers met daarin demostukken, waarmee ze klanten kunnen overtuigen van de kwaliteit van de Nederlandse 3D printer.

Trideus 3D print op 60 Ultimaker printers order van meer dan 4.000 onderdelen

Printtijd tot 4 dagen per component

Alles bij elkaar gaat het om 4600 onderdelen die geprint worden. Sommige hebben een printtijd van 24 minuten, andere van 4 dagen. Dit betekent voor de medewerkers van Trideus voortdurend de status monitoren, stukken uit de printer halen, nieuw filament aanvullen als dat nodig is, af en toe de assen smeren en ander onderhoud dat zich bij zo’n 24/7 productie met de FDM printer net wat eerder aandient dan bij standaard gebruik. Ondanks de wisselende temperaturen door de zonneschijn van de laatste weken en het feit dat in één ruimte 60 Ultimaker 3D printers continu draaien, doen zich amper problemen voor met filament. De standaard materialen zoals PLA, ABS en polycarbonaat worden gebruikt. Sommige onderdelen worden met het PVA-supportmateriaal van Ultimaker geprint. In totaliteit zal de opdracht zo’n kleine 300 rollen filament vergen.

Testcase voor 3D printerfarm

Eind april moet Trideus de opdracht klaar hebben. Een groot deel van de 3D printers zal dan teruggaan naar Ultimaker. Maar het Vlaamse 3D printbedrijf beschouwt de huidige 3D printer farm ook als een testcase. Het wil deze op beperkte schaal doorzetten om in een hoog tempo straks onderdelen voor derden te 3D printen.

Trideus neemt in maart deel aan zowel RapidPro als Machineering

Back to top button