3D printmarktApplications

Trideus toont 3D printen voor automotive op het Autosalon

De half miljoen bezoekers van het Autosalon in Brussel kunnen straks niet meer zeggen: 3D printen, nooit van gehoord. Als enige uit de 3D printindustrie neemt Trideus namelijk dit jaar deel aan de autobeurs. 3D printen voor automotive wordt alsmaar belangrijker voor het bedrijf uit Belgisch Limburg. En het ziet nog volop groeikansen.

 

Automotive groeiende afzetmarkt voor Belgisch 3D printbedrijf

 

Marc Van Den Bosch van Trideus geeft direct toe: het 3D printbedrijf uit het Belgische Ham is een vreemde eend in de bijt op het 97e Autosalon in Brussel. De Belgische autobeurs is nog steeds een groot event, met zo’n half miljoen bezoekers. “Dat we een vreemde eend in de bijt zijn, zorgt wel voor een wow-effect”, zegt de salesmanager. Formeel is het Autosalon een B2C evenement. “Maar je moet ook naar de persoon achter de bezoeker kijken. Daar zijn altijd mensen bij die op een prototypingafdeling werken; of in de auto-industrie. Bij hen willen we de interesse voor 3D printen opwekken. We willen ze verbazen.”

 

Trideus

Voor Volkswagen 3D print Trideus onder andere tooling voor in de assemblage.

 

Van Volkswagen tot oldtimerbedrijven

Daarnaast heeft bij de beslissing om deel te nemen meegewogen dat Trideus al actief is in de automobielindustrie. Trideus levert zowel 3D printers als print onderdelen voor derden, in kunststof en metaal. Tot de klanten behoren meerdere bedrijven uit de automobielindustrie, waaronder Volkswagen. “Maar ook garagebedrijven, oldtimerbedrijven en in toenemende mate tuningbedrijven”, licht Van den Bosch toe. Dikwijls zijn het jigs en fixtures die de bedrijven laten 3D printen. Maar ook spareparts neemt aan belang toe. En bij de autotuningbedrijven gaat het om onderdelen om auto’s te personaliseren. Daarnaast zijn eigenaren van campers aan groeiende doelgroep.

 

De bibliotheek met 3D files op de harde schijf wordt het autokerkhof van de auto afbraakbedrijven

Desktop Metal metaalprinter voor spareparts

Op het Autosalon laat Trideus ook producten zien die het in Ham geprint heeft met de Desktop Metal Studio 3D metaalprinter. Hiervoor zijn er al toepassingen in de sector, onder andere het printen van spareparts die niet meer verkrijgbaar zijn. “De bibliotheek met 3D files op de harde schijf wordt het autokerkhof van de auto afbraakbedrijven”, zegt Marc Van Den Bosch. Hij zou het toejuichen als autofabrikanten een verdienmodel zouden maken van de verkoop van 3D files, omdat dat de 3D printmarkt een enorme impuls zou geven. “Vergelijk het met de muzieksector. Vroeger kocht iedereen CD’s bij de platenhandel; nu kopen we files. Dat is ook de toekomst van onderdelen.”

Trideus staat op het Autosalon (19 – 27 februari) vlakbij de ingang aan parking C

 

Back to top button