softwareTechnology

AdditiveLab: simulatie 3D metaalprinten vergemakkelijkt

Peter Mercelis is met zijn nieuwe onderneming AdditiveLab terug in de markt voor 3D metaalprinten. Het Belgische AdditiveLab ontwikkelt simulatiesoftware voor 3D metaalprinten. Voor de simulatie hoeft de gebruiker geen specifieke kennis van het simulatieproces te hebben.

 

Belgische startup brengt first time right metaalprinten dichterbij

Het aantal softwaresystemen voor additive manufacturing groeit snel, zeker voor het metaal printen. Ook het Belgische AdditiveLab begeeft zich op deze markt, met het nieuwe programma voor simulatie 3D metaalprinten. Christian Rossmann, samen met Peter Mercelis oprichter, geeft in een aantal posts op LinkedIn informatie over hoe deze software het 3D metaalprinten gemakkelijker maakt. Het doel is uiteindelijk sneller de juiste onderdelen van de 3D metaalprinter te halen, zonder vervormingen.

 

Effect warmte op de geometrie

Het grote probleem bij de laser poederbed technologie is dat ook het materiaal rond de meltpool door de warmte uitzet en in de afkoelfase samentrekt. De temperatuurstijging drukt het materiaal als het ware buiten het smeltbad waardoor het na de afkoelfase niet meer kan terugkeren in de oorspronkelijke vorm. Dat zorgt voor de restspanningen in het werkstuk en de vervorming, aldus de blogpost van Christian Rossmann.

Een voorbeeld van AdditiveLab: links de simulatie waarin een probleemzone is aangeduid, rechts het printstuk waaraan te zien is hoe het stuk los komt van de support. (Foto’s: AdditiveLab)

 

Eenvoudige mechanische simulatie

AdditiveLab gebruikt de Inherent-Strain methode als basis voor de software. Deze methode reduceert een complexe thermo-mechanische simulatie tot een mechanische. Dat versnelt en vergemakkelijkt de simulatie, terwijl er amper toegevingen gedaan hoeven te worden wat betreft de nauwkeurigheid. De simulatiesoftware van AdditiveLab voorspelt op basis van deze methode waar lokaal een werkstuk zal vervormen. De snelheid waarmee deze simulatie wordt uitgevoerd, is het punt waarop de software zich onderscheidt. De kalibratie die vervolgens nodig is, verloopt volledig geautomatiseerd. Het enige dat nodig is, is dat je een teststuk print, de vervorming meet en deze waarden ingeeft in de software

 

Temperatuurverloop voorspellen

De software wordt tevens gebruikt om het complexe temperatuurverloop tijdens het 3D printproces te voorspellen. Ook hiervoor gebruikt AdditiveLab een methodiek die de engineer snel inzicht geeft.

Peter Mercelis, een van de vroegere oprichters van Layerwise, heeft AdditiveLab opgericht samen met Christian Rossmann, die onder andere bij Materialise heeft gewerkt.

 

 

 

Back to top button