3D printmarkt3D printservice

3D Print Lab start crowdfunding campagne

3D Print Lab in Tilburg start maandag een crowfundingcampagne voor de financiering van een industriële 3D printer. Via Collin Crowdfund wil men aanvullend kapitaal ophalen. Het is de bedoeling dat rond de jaarwisseling de 3D printer van EOS in gebruik genomen wordt. Bedrijven die nog geen eigen capaciteit hebben, kunnen hiermee ervaring opdoen met 3D printtechnologie.

 

Geld bedoeld voor investering in industriële 3D printer voor kunststof

 

UPDATE: Binnen 1 uur heeft 3D Print Lab het benodigde geld bijeen gehaald via de crowdfunding campagne

3dprintlab

 

3D Print Lab, een initiatief van bedrijven, kennisinstellingen en enkele andere organisaties, gaat de stap naar daadwerkelijk professioneel 3D printen zetten. De crowdfunding campagne bij Collin Crowdfund moet € 105.000 opleveren voor de aanschaf van een EOS P110 3D printen. Deze zal gebruikt worden voor het printen van nylon componenten. Dat het zo lang geduurd heeft, komt volgens Dirk Brands, oprichter en directeur, vooral doordat het financieren van zo’n industriële printer niet eenvoudig is. “We zijn lang bezig geweest met banken, leasingmaatschappijen en kredietunies, maar telkens werd het voorstel op het laatste moment ingetrokken.”

 

Lastig voor traditionele partijen

Dirk Brands ziet daar twee redenen voor. Allereerst merkt hij dat klassieke financierders bij additive manufacturing nog worstelen met de onzekerheid over de executiewaarde van zo’n 3D printer. “Ze hebben te weinig kennis van de markt en vinden het risico te hoog.” De tweede reden heeft meer specifiek te maken met de manier waarop 3D Print Lab in Tilburg georganiseerd is. Het is een collectief van meerdere bedrijven en kennisinstellingen, waarbij specifieke kennis wordt ingebracht vanuit onder andere het NLR en de universiteit van Exeter. Dirk Brands: “Zo’n collectief maakt het lastig als het om borgstelling gaat.” Vandaar dat nu gekozen is voor een crowdfunctincampagne via Collin Crowdfund. Een beslissing die uiteindelijk heel positief uitpakt, merkt Dirk Brands nog voordat de campagne formeel is gelanceerd. “Het voordeel van crowdfunding is dat je niet alleen geld ophaalt, maar ook min of meer een promotiecampagne start. De campagne is tevens een acquisitiemoment.” 3D Print Lab gaat daarmee dan ook door als het beoogde bedrag is binnengehaald, iets dat naar verwachting snel het geval zal zijn omdat nog voor de start enkele partijen uit het netwerk al geld hebben toegezegd.

 

EOS P110
De EOS P110 wordt ingezet voor het 3D printen van nylon.,

 

Koop capaciteit

Investeerders die de aanschaf van de EOS P110 mogelijk maken, krijgen niet alleen hun rendement tijdens de looptijd van de lening (4 jaar) maar afhankelijk van hun investering ook een stukje capaciteit op de 3D printer. Voor 15.000 euro word je aandeelhouder, voor 5.000 euro ben je lid. Ook kleinere bedragen zijn welkom. Vanaf 1000 euro 3D print men in Tilburg vier keer per jaar een product van maximaal 250 cm3 en wie 2.000 euro in de campagne investeert, krijgt zelfs een quickscan aangeboden. Hierbij gaan adviseurs van 3D Print Lab in de onderneming de mogelijkheden om 3D printen toe te passen, in kaart brengen.

 

Onderwijsactiviteiten

Dirk Brands hoopt de 3D printer nog dit jaar te kunnen installeren. Daarna kunnen bedrijven er gebruik van maken. Op deze manier wil 3D Print Lab ondernemingen de kans bieden ervaring op te doen voordat ze zelf investeren in de technologie. Daarnaast wordt een deel van de capaciteit gebruikt voor onderwijsactiviteiten, niet alleen in het hoger onderwijs, ook in het basisonderwijs. Dirk Brands: “We hebben voldoende capaciteit over om de printer voor het onderwijs te gebruiken. Voor de basisscholen gaan we een 3D printpakket opzetten om kinderen daar al in aanraking te laten komen met de technologie.” Bijkomend voordeel van de onderwijsactiviteiten is dat 3D Print Lab bij EOS meedoet aan het educatieprogramma, waardoor de 3D printer aanzienlijk goedkoper uitvalt. Door de operationele kosten laag te houden, hopen de initiatiefnemers uit de commerciële activiteiten voldoende positieve cash flow te genereren om in de toekomst het 3D Print Lab verder te uitbreiden met eventueel een tweede industriële 3D printer. Door de samenwerking met het NLR en de universiteit van Exeter heeft men nu al toegang tot andere technologieën, zoals het 3D printen van metaal en andere kunststoffen dan nylon.

Kijk voor meer informatie over de Collin Crowdfunding campagne. EOS wordt in Nederland vertegenwoordigd door Bender Techniek.

 

 

Back to top button