3D printmarkt

Stratasys waarschuwt: overcapaciteit in 3D printmarkt

De sterke groei van de 3D printmarkt in 2013 en 2014 heeft wellicht geleid tot een te grote capaciteit. Die constatering komt van Stratasys, samen met een winstwaarschuwing. De resultaten van het 3e kwartaal vallen tegen. Maar is er wel sprake van overcapaciteit?

 

Zakt de markt in of hebben grote spelers last van start ups?

De kwartaalresultaten komen pas op 4 november, maar Stratasys heeft alvast gewaarschuwd dat ze gaan tegenvallen. Er wordt een omzet verwacht tussen de 166 en 168 miljoen dollar, tegen eerdere verwachtingen die in de markt leefden van rond de 184 miljoen. Netto verwacht men zelfs een flink verlies in de boeken te moeten schrijven. Stratasys gaat opnieuw afschrijven op MakerBot, de fabrikant van consumentenprinters die men enkele jaren geleden heeft gekocht. De oorzaken van de tegenvallende resultaten zijn echter vooral zwakke investeringen en overcapaciteit.

 

Last van kleinere spelers?

Dat laatste is een interessante constatering. Anderhalf jaar geleden leken de bomen in de 3D printindustrie nog tot in de hemel te groeien. Verwachtingen, vooral gedreven door de Amerikaanse spelers, waren torenhoog. Nu zegt Stratasys in een toelichting op de voorlopige resultaten dat deze jaren van extra groei wellicht hebben geleid tot een overdaad aan capaciteit in de markt. Dat draagt bij aan de huidige afkoeling. Deze te grote capaciteit in de markt zal eerst weggewerkt moeten worden. De vraag is echter: is deze overcapaciteit er? Of hebben de grote spelers zich verslikt in dure overnames en krijgen ze last van de vele start ups die de afgelopen jaren op de markt zijn gekomen met goedkopere 3D printers. Daarmee beconcurreren ze niet alleen bedrijven zoals MakerBot. Een aantal van deze jonge bedrijven ontwikkelt hun technologie zo snel dat ze daarmee ook de onderkant van de zakelijke markt bedienen. Bovendien: wat gaat dan de komst van grote spelers zoals Canon, Ricoh en volgend jaar wellicht HP nog betekenen? Als er overcapaciteit bij de klanten is, ontstaat dan nog meer overcapaciteit aan de zijde van de fabrikanten?

 

Optimistisch over lange termijn

Stratasys CEO David Reis blijft voor de lange termijn echter optimistisch. “We blijven overtuigd van de lange termijn kansen die 3D printen biedt.” Deze positieve verwachting zal de 3D printerfabrikant deze week ook benadrukken op Oracle OpenWorld, een wereldwijd evenement van Oracle waar onder andere Stratasys een visie presenteert over de rol van 3D printen in de Factory of the Future. 3D printen zal in de fabriek van de toekomst een snelle, flexibele en slimme workflow mogelijk maken. Oracle Open World staat dit jaar vooral in het teken van Industry 4.0. Volgens Danny Weber, vice president strategie en strategische allianties bij Stratasys, sluit 3D printen naadloos aan op het Industry 4.0 concept.

FOTO: zo gaat de Factory of the Future er volgens Stratasys uitzien. 3D printers spelen er een essentiële rol in.

 

Back to top button