3D printmarktTechnology

Canon 3D printen sleutelmarkt in groeistrategie

Canon heeft op de Canon Expo 2015 in Parijs meer bekend gemaakt over de ambities op het gebied van 3D printen. Behalve dat komend jaar de samenwerking met 3D Systems verder wordt uitgebreid, werkt het bedrijf aan de ontwikkeling van een eigen 3D printer, eigen materialen en software die alle 3D toepassingen aan elkaar koppelt.

 

Canon toont eerste eigen materialen op Canon Expo 2015

De Japanse fabrikant van printers, camera’s en diagnostische beeldverwerkingssystemen voor ziekenhuizen ziet 3D printen als een van de nieuwe sleutelmarkten. “3D printen zal tegen 2018 in Europa, Midden-Oosten en Afrika een markt zijn van 3 miljard euro”, schetste Rokus van Iperen, president en CEO Canon Europe, Middle East & Africa, vorige week in Parijs. Deze markt wint momentum, daar wil het concern van profiteren. Onder andere in Nederland en België verkoopt Canon daarom sinds kort de 3D printsystemen uit de Projet- en Multijetserie en de stereolithografieprinters van het Amerikaanse 3D Systems. Komend jaar breidt het concern dat uit naar nog meer landen.

 

Eigen snellere technologie

Ondertussen ontwikkelt de R&D afdeling in Japan een eigen 3D printtechnologie. Over de technologie laat het bedrijf weinig meer los dan dat deze zeer nauwkeurig en snel zal zijn en gebruik maakt van harsen als basismateriaal. Qua technologie zal de Canon 3D printtechniek aanvullend zijn op die van 3D Systems. Met de eigen printtechnologie wordt het toepassingsgebied verbreed. Over wanneer de eigen technologie op de markt wordt gebracht, wilde het concern nog niks loslaten. Wel werden de eerste resultaten getoond van het eigen materiaal, 3D geprint op de eigen printers. Canon wil een breed scala aan materialen met uiteenlopende eigenschappen beschikbaar stellen, zoals flexibele lichtgewicht kunststoffen, materialen die hoge stijfheid combineren met lage wrijvingscoëfficiënt en een elastisch materiaal met een hoge sterkte. Met de 3D Integrated software wil Canon alle 3D technieken uit de industrie aan elkaar koppelen via één softwaresysteem. CAD-data, data van 3D scanners, camerabeelden, alles kan verwerkt worden door de nieuwe software, die automatisch data omzet naar het juiste format voor een bepaalde applicatie.

 

Nieuwe financieringsmodellen

In de oktober editie van 3D print magazine verschijnt een reportage over Canon Expo 2015 in Parijs, samen met een interview met Wilco Verheij, Channel Director Wide Format Canon Nederland, over de 3D printplannen in Nederland. Hij wil onder andere de financieringsmodellen die Canon hanteert voor 2D printers op een vergelijkbare wijze ook gebruiken voor 3D printers.

 

Foto beker: Canon sponsort het toernooi voor de wereld rugby beker. Deze replica is 3D geprint, nadat de beker was gescand. Na het 3D printen is deze met gold plating afgewerkt. 

 

Back to top button