3D printmarkt

Canon Europe stapt uit 3D printmarkt

Canon stapt in het EMEA-gebied uit de 3D printmarkt. Het concern wil zich weer volledig concentreren op de wide format 2D printmarkt. Het groeipotentieel van de 3D printmarkt is momenteel niet van die omvang dat dit past bij de strategie van de onderneming. 

 

3D printmarkt biedt nu niet groeipotentieel dat Canon wil

De beslissing om te stoppen met de 3D printactiviteiten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika is eind vorig jaar al genomen. Formeel, zo bevestigt een woordvoerder van het bedrijf, zijn de activiteiten per 31 december 2017 beëindigd. De samenwerking met 3D Systems is voor deze regio beëindigd. “We onderhandelen nog met 3D Systems en Materialise om de service aan onze bestaande klanten te continueren, zodat hun business op een goede manier doorgaat”, aldus de woordvoerder. Canon heeft namelijk bij een aantal partijen servicecontracten. Daarvoor wordt een oplossing gezocht.

 

Focus op wide area printing

De redenen waarom Canon de 3D printactiviteiten stopt, hebben vooral te maken met het groeipotentieel dat men de komende tijd in deze markt ziet. Dat potentieel is niet wat bij de organisatie past. Anders gezegd is het voor Canon te klein. Daarnaast speelt mee dat Canon Europe de aandacht weer volledig wil focussen op de kernactiviteiten, zoals het groot formaat printen in 2D. Of de beslissing van Canon Europe gevolgd wordt door de andere regio’s in de wereld, kon de woordvoerder niet zeggen.

 

Canon 3D print

Canon Europe beëindigt de activiteiten in de 3D printmarkt en de samenwerking met 3D Systems.

Pas enkele jaren actief

2D printerfabrikant Canon, ook eigenaar van Océ in Nederland, is pas enkele jaren geleden in de 3D printindustrie gestapt. Dat gebeurde via een samenwerking met 3D Systems. Onder andere in Nederland werden vanuit het hoofdkantoor in Den Bosch twee printerseries van 3D Systems verkocht, de Projet 2500W, 3600W en 3600W Max voor prototypes en de Projet 6000HD en 7000HD voor functionele onderdelen. Van Materialise werd Magics verkocht. Vlak na de officiële start in 2015 zei Rokus van Iperen, president en CEO Canon Europe, nog te verwachten dat 3D printen tegen 2018 in Europa, Midden-Oosten en Afrika een markt van 3 miljard euro zou zijn. Deze markt wint momentum, daar wil het concern van profiteren, zo klonk het toen.

Begin november organiseerde het bedrijf nog de dag 3D in the Picture om de vele mogelijkheden maar ook de vele facetten aan 3D printen onder het voetlicht te brengen. In Japan werkt Canon ook aan eigen 3D printtechnologie, terwijl in Nederland Oce een metaalprinttechnologie heeft ontwikkeld.

 

Back to top button