3D printmarkt

Ricoh wil Rapid Fab 3D printcentra naar Europa halen

Ricoh overweegt het Rapid Fab concept naar Europa te halen. In het Rapid Fab, momenteel alleen in Japan beschikbaar, geven experts van Ricoh klanten advies hoe ze 3D printen kunnen toepassen. De Japanse printer- en copierfabrikant heeft namelijk ambitieuze plannen als het om 3D printen gaat. Daarin past ook de samenwerking met de Nederlandse 3D printerfabrikant Leapfrog.

 

ricoh leapfrog
Ricoh is sinds dit jaar reseller evan de Leapfrog 3D printers.

Deze twee bedrijven zijn eerder dit jaar een samenwerking aangegaan. Ricoh is in EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) en Japan reseller voor Leapfrog 3D Printers. De samenwerking gaat echter verder en is voor beide partijen strategisch van aard, zeggen zowel Matthijs Kossen van Leapfrog als Maurits Aalders, directeur marketing & indirect channels bij Ricoh Nederland in een artikel dat begin september in de nieuwe editie van 3D print magazine verschijnt. De samenwerking moet beide bedrijven een stap verder brengen.

 

Ricoh werkt aan eigen 3D printer

Ricoh Nederland is namelijk ambitieus als het om 3D printen gaat. In 2020 wil men een kwart van de Nederlandse onderwijsmarkt in handen hebben. Daarnaast is het plan om in 2016 met een eigen 3D printer te komen, gebaseerd op de polyjet technologie. Het bedrijf onderzoekt verder de mogelijkheden om 3D printtechnologie in de eigen magazijnen in te zetten om daar spare parts te printen die minder frequent nodig zijn, bijvoorbeeld omdat ze gebruikt worden in modellen die aan het einde van hun product life cyle zitten. Maurits Aalders twijfelt er niet aan dat 3D printen een plek in de industrie gaat vinden. Het gaat dan vooral om die plaatsen waar additive manufacturing duidelijk voordelen biedt in de waardeketen, bijvoorbeeld in voorraadbeheer, beschikbaarheid van onderdelen of opstartfase van nieuwe producten.

ricoh rapid fab
Rapid Fab is nu nog enkel voor Japanse klanten maar komt ook naar Europa als het aan Ricoh Nederland ligt.

Adviescentra voor de industrie

Om klanten goed te adviseren is Ricoh in Japan met Rapid Fab gestart. Dit is gericht op industrieel ontwerpers en maakbedrijven, die in zo’n centrum de mogelijkheden van additive manufacturing kunnen verkennen en met advies worden bijgestaan. Het is de bedoeling dit concept ook naar Europa te halen. In de toekomst wil men dit dan combineren met de kennis van lean manufacturing die Ricoh vanuit de productievestiging in Engeland al aanbiedt aan de industrie.

De digitale editie van het 3D print magazine verschijnt rond 9 september. Neem hier een gratis abonnement.

Back to top button