Applications

Mapal 3D print tweede serieproduct

De Duitse gereedschapfabrikant Mapal presenteert de tweede toepassing van 3D metaalprinten in een serieproduct. De nieuwe additief vervaardigde gereedschaphouder HTC combineert de voordelen van een hydrodehn houder met die van een krimphouder. De verjonging van de schacht met 3 graden kan alleen met additive manufacturing gerealiseerd worden.

 

Unieke eigenschappen dankzij 3D metaalprinten en conventionele productietechniek

Sinds een jaar past de Duitse gereedschapfabrikant Mapal additive manufacturing toe in de productie. In eerste instantie voor de productie van de QTD-boren, nu dus voor het produceren van een gereedschapopname uit de High Torque Chuck (HTC) reeks. Mapal gebruikt 3D metaalprinten om een vorm te creëren die met conventionele technieken niet maakbaar is.

 

Mapal HTC Chuck
Rechts de onafgewerkte vorm, links na de nabewerking op een CNC-machine. Mapal vindt het hybride proces ideaal.

Hybridemodel

De basis van de Mapal HTC wordt conventioneel gemaakt. Hierop wordt met lasersmelttechnologie een slanke houder voor het gereedschap aangebracht. Doordat dit onderdeel 3D geprint wordt, kan de schacht een verloop krijgen van 3 graden. Hierdoor komt het stuk dat voor de opspanning van de frees zorgt, heel dicht bij het bovenste punt van de opname worden gebracht. Dat is in de traditionele productiemethode niet mogelijk. Dit zorgt in het gebruik voor betere rondloopnauwkeurigheiden omdat het gespannen wordt dichtbij het deel van de frees dat uitsteekt. “Hybride technieken zijn een ideale keuze”, meent Dirk Sellmer, hoofd R&D bij Mapal. “Eenvoudige delen maken we met verspaning, de complexe delen bouwen we additief op.” Naast het specifieke geometrievoordeel ziet hij in additive manufacturing ook een voordeel dat je grotendeels onbemand kunt werken. De specifieke geometrie die nu mogelijk is, blijft echter de belangrijkste reden om additive manufacturing in te zetten. Mapal gebruikt inmiddels twee Concept Laser M1 cusing machines, met één centrale aanvoerunit voor het poeder. Deze machines hebben een maximaal bouwplatform van 250 bij 250 mm, voldoende om meerdere producten in één keer op te bouwen.

 

Lees meer over deze gereedschaphouder op Made-in-Europe.nu 

 

 

 

 

 

Back to top button