Technology

3devo ontwikkelt desktop filamentfabriek

De Nederlandse startup 3devo is op Kickstarter een campagne gestart voor de productiestart van een desktop filament extruder. Met de Next 1.0 heb je straks een eigen filamentfabriek op je bureau. De bedenkers van de machine zeggen dat je tegen aanzienlijk lagere kosten kwalitatief goed filament kunnen maken, dat in elke 3D printer gebruikt kan worden.

 

Nederlandse startup lanceert Kickstartercampagne om filament extruder te gaan produceren

3devo komt voort uit het Utrechtse ingenieursbureau Devoteq. 3D printen wordt zowel toegepast in de engineeringprojecten alsook als dienst aangeboden. “De trigger om met de ontwikkeling van de Next 1.0 te starten, is dat we de kosten voor filament zo laag mogelijk willen houden”, zegt Niek Breeschoten van het Utrechtse bureau. Als tweede reden speelt het kunnen experimenten met de samenstelling en kleur van het materiaal. En de derde reden ligt op het vlak van bewust omgaan met materialen. Als je je eigen filament produceert, kun je mislukte prints in een shredder gooien en het granulaat hergebruiken. Omdat de bestaande filament extruders in de ogen van Devoteq onvoldoende kwaliteit leverden, zijn ze zelf aan het ontwikkelen geslagen. De Next 1.0 is daarvan het resultaat, na anderhalf jaar ontwikkelen en testen.

3evo
De hoogwaardige schroef onderin de foto is een van de onderscheidende kenmerken van de filament extruder. In andere filament extruders worden schroeven zoals de bovenste gebruikt.

 

3 warmtezones voor industriële kwaliteit

Een van de wezenlijke punten waarop de Next 1.0 zich onderscheidt, is de kwalitatief hoogwaardige extrusieschroef, voorzien van een nitridecoating, met drie warmtezones waarin de temperatuur afzonderlijk geregeld kan worden. Dat zorgt voor een hoogwaardige kwaliteit van het filament. Dat is van industriële kwaliteit, aldus Niek Breeschoten. Daarmee bedoelt hij vooral dat de dikte constant is en de kwaliteit zodanig is dat het filament zonder problemen in elke 3D printer gebruikt kan worden. De kwaliteit wordt verder verhoogd door het automatische dikte meetsysteem voor de draad en een automatisch oprolsysteem. In de hopper zit een sensor die de gebruiker waarschuwt als granulaat bijgevuld moet worden. De kwaliteit van het materiaal wordt uiteindelijk bepaald door het granulaat dat in de hopper gaat. “Met standaard granulaat dat je goedkoop kunt inkopen, kun je heel goed filament maken”, aldus Niek.

 

Drie doelgroepen

Een van de doelgroepen zijn er gebruikers van 3D printers die juist op zoek zijn naar kostenbesparingen op het filament. De Next 1.0 produceert het filament ongeveer 6 – 8 keer zo goedkoop als het filament dat op internet en in winkels verkocht wordt. Daarbij rekent men met een ABS-prijs voor granulaat van 5 euro per kilo. De initiatiefnemers van 3devo willen echter ook de doelgroep aanspreken die graag experimenteert. “Dat stimuleren we hiermee”, legt Niek uit. Gooi eens een lege verpakking door de shredder en ga daarmee experimenteren. Meng specifieke kleuren bij. De derde doelgroep zijn mensen die bewust met materialen omgaan en zoveel mogelijk willen hergebruiken. Duurzaamheid wordt met de filamentfabriek bediend.

 

Begin 2016 naar de markt

Hoewel ze nog bezig zijn om het toestel te tweaken, bijvoorbeeld om de productiecapaciteit van 1 kilo per uur op te voeren, is de Next 1.0 in principe productierijp. Om de productie op te kunnen starten, zoeken de jonge ondernemers 50.000 euro startkapitaal. Dat bedrag hopen ze via de Kickstartercampagne binnen te krijgen. Lukt dat, dan denken ze begin 2016 de eerste machines uit te leveren aan de backers van hun campagne. Daarna willen ze doorgaan met de verdere ontwikkeling van deze filament extruder pers en de modelreeks verder uitbreiden.

 

 

Back to top button