ManufacturersMaterials

3devo Advanced desktop extruder voor engineering plastics

Het Nederlandse 3devo introduceert de 3devo Advanced. Deze industriële desktop filament extruder beschikt over vier heatingzones. Dat zijn er net zoveel als in industriële extruders voor kunststof granulaat. De desktopmachine smelt daarnaast tot een temperatuur van 450 graden C. Engineering plastics, zoals PEEK en PEI, kunnen dus herverwerkt worden tot filament voor de volgende 3D printjob.

 

Desktop extruder werkt tot 450 graden C

Van de naar schatting 600.000 actief gebruikte 3D desktop FDM printers, staan er meer dan 400.000 bij bedrijven en instellingen. Professionele gebruikers dus. Dat zijn gebruikers die veelal de prijs van een kilo kunststof granulaat kennen. Ze zijn doorgaans geïnteresseerd in besparen op materiaalkosten. Precies dat is de groep waar 3devo zich met de Advanced versie van de desktop filamentmaker richt. Materiaalkosten kunnen met een factor 7 verlaagd worden, vergeleken met virgin filament. De 3devo Advanced is een doorontwikkeling van de 3devo Next 1.0. Daarmee sloot het Nederlandse vorig jaar een succesvolle Kickstartercampagne af.

 

3devo advanced
Op je bureau nieuw filament maken kan nu ook met materialen zoals PEEK en PEI.

PEEK en PEI hersmelten tot filament

Het verschil tussen de Next 1.0 en de Advanced spitst zich vooral toe op twee punten. De Advanced versie smelt materialen tot 450 graden C. Engineering plastics zoals PEEK en PEI kun je dus op je bureau verwerken tot nieuw filament. Of je produceert met granulaat je eigen filament. Kijk je naar de hoge kostprijs van bijvoorbeeld PEEK, dan is dit een aantrekkelijke optie voor engineers.

 

4 heatingzones zoals industriële extruders

Het tweede essentiële verschil is dat de Advanced uitvoering 4 heatingzones kent. De Next 1.0 heeft er 3. Je kunt dus de temperatuuropbouw in de smeltzone nog beter gecontroleerd opvoeren. De keuze voor 4 heating zones heeft alles te maken met de industriële extruders die gebruikt worden voor het verwerken van engineering plastics granulaat. Deze werken eveneens met 4 zones. Omdat deze technologie al volop is onderzocht, zijn voor de meeste engineering plastics de juiste procesparameters al beschikbaar. 3devo maakt het dus gemakkelijker om snel tot goed filament te koken. De 3devo Advanced laat de gebruiker ook vrij in de instellingen van een groot aantal andere procesparameters.

 

3devo Advanced
De Advanced versie van de desktop extruder werkt met 4 zones waarvan de temperatuur apart kan worden ingesteld. Tot maximaal 450 graden C.

Zelf compounds maken

3devo richt zich met de Next Advanced niet uitsluitend op wie kosten aan de materiaalkant van 3D printen wil besparen. Een tweede doelgroep zijn filamentfabrikanten, engineers en 3D printbedrijven die hun eigen compounds willen maken. Bijvoorbeeld omdat ze met toekomstige kleuren moeten werken die nu nog niet in de markt beschikbaar zijn. Ook compounders die nieuwe filaments ontwikkelen, kunnen de 3devo Advanced zinvol toepassen. In plaats van telkens dure productielijnen te stoppen voor een testrun, testen ze voortaan op hun bureau nieuwe receptuur.

 

Onderzoekers 

Voor onderzoekers is het eveneens een oplossing om enkele honderden grammen materiaal te produceren. Daarmee kunnen ze risicoloos een specifieke toepassing testen en pas daarna opschalen. De machine kan gemakkelijk gereinigd worden.

3devo produceert de desktop filament extruders in Nederland. Ook de ontwikkeling vindt hier plaats. Een van de eerste exemplaren staat moment in Eindhoven bij Lay3rs.

 

Back to top button