ManufacturersTechnology

VShaper industriële 3D printers nu ook in de Benelux

Het aantal 3D filamentprinters dat zich op de professionele markt richt, blijft groeien. De Benelux heeft er sinds vorige week weer een merk bij: VShaper, ontwikkeld door het Poolse Verashape, in de Benelux op de markt gebracht door Vekashape. De CNC-achtergrond van de Poolse ontwikkelaars maakt het verschil.

 

Ontwikkelteam Poolse 3D printer gebruikt ervaringen uit CNC machinebouw

De Poolse ontwikkelaar Verashape is de 3D printer twee jaar geleden zelf gaan bouwen omdat men onderdelen nodig had die niet met conventionele technieken maakbaar waren. Voor de ontwikkeling van de 3D printer is 2,8 miljoen euro geïnvesteerd. De activiteiten zijn sindsdien zo gegroeid wat er nu in al zo’n 60 mensen werken. Dat aantal groeit nog verder want momenteel bouwt men in Polen een fabriek om de productie van onderdelen ook in eigen huis te gaan doen. Het bedrijf is al jarenlang actief in de CNC verspaning.

VShaper Pro
De VShaper One Pro zoals die vorige week op Metavak werd gelanceerd in de Benelux.

 

Maakindustrie de afzetmarkt

Honorata Verbunt, zelf Poolse van origine, haalt de 3D printers via haar nieuwe bedrijf Vekashape naar de Benelux. De belangrijkste markt waar ze zich op richt is de maakindustrie. “Onderdelen die nu nog uit metaal worden gefreesd, waarom zou je die niet printen? Zeker toepassingen waarin gewicht een rol speelt. Of als alternatief voor de spuitgietproducten als het om het eerste model gaat”, zo schetst Honorata enkele mogelijke toepassingen. De kwaliteit van de VShaper 3D printers onderscheidt zich van anderen doordat bij de ontwikkeling vanaf het begin de industriële toepassing voor ogen is gehouden.

 

VShaper One Pro geschikt voor 3D printen met PEEK filament

 

Vijf verschillende uitvoeringen

De monoblock constructie, afgekeken van CNC machines, zorgt bijvoorbeeld voor veel stabiliteit. Het eigen gewicht van ruim 35 kilo van de One draagt bij aan de nauwkeurigheid waarmee geprint wordt. VShaper bouwt de 3D printer in vier verschillende uitvoeringen. De Go is de eenvoudigste, eigenlijk een consumenten desktopprinter waarmee PLA kan worden geprint. De VShaper One Singel is de professionele uitvoering, met één printkop. De One Double is de versie met dubbele nozzle met een diameter van 0,4 tot 1,2 mm, ook geschikt voor ABS, PET en andere kunststoffen. De gepatenteerde VPREC-Double extruder laat toe twee materialen tegelijk te gebruiken.

 

Enkele voorbeelden in de standaard materialen.
Enkele voorbeelden in de standaard materialen.

De One Pro (werkruimte 270 bij 270 bij 200 mm) is de versie met de speciale nozzle met een roestvrijstalen binnenwerk. Daardoor is deze printkop bestand tegen temperaturen tot 450 graden C en dus geschikt om PEEK mee te printen. Daartoe is de printer voorzien van een verwarmd printbed en wordt de temperatuur in de afgesloten printer op een constant niveau gehouden. De Pro versie kan met een resolutie van 0,05 mm printen. VShaper levert als optie op deze 3D printer een set accu’s zodat de printer doorgaat als de elektriciteit onverwacht uitvalt. Het Poolse bedrijf bouwt daarnaast nog een Custom versie, die de klant naar eigen goeddunken kan vormgeven, zowel qua afmetingen (tot 150 cm) als ook de printkoppen. De professionele printers hebben allemaal een carbon filter ingebouwd. De Z-as is een kogelomloopspindel en de X en Y-assen zijn lineaire geleidingen.

Binnenkort meer over de plannen van VShaper.

 

Back to top button