3D printmarktTechnology

Veel 3D print innovaties op eerste editie Formnext

De eerste editie van Formnext in Frankfurt wordt vooral het platform waarop de fabrikanten van 3D printtechnologie hun innovaties tonen. En dat zijn er heel wat. Een aantal van hen heeft al een tipje van de sluiter opgelicht. Kernwoorden zijn automatisering, integratie en industrialisering.

 

Automatisering, industrialisering en ketenintegratie sleutelwoorden

 

AM fabriek van de toekomst

Concept Laser grijpt Formnext aan voor de presentatie van de additive manufacturing fabriek van de toekomst. De Duitse fabrikant van 3D metaalprinters presenteert er een heel nieuwe systeemarchitectuur: meerdere technologieën die nodig zijn voor metaalprinten zijn in de machine geïntegreerd. Het nieuwe concept belooft een grote mate van automatisering van het 3D metaalprinten. Ook wordt het nieuwe kwaliteitsbewakingssysteem QMmeltpool 3D getoond.

 

Additive Industries

Daarmee lijkt Concept Laser de weg in te slaan die ook het Nederlandse Additive Industries volgt. De start up toont op Formnext voor het eerst de Metalfab1, een geïntegreerd 3D printsysteem voor serieproductie van metalen componenten. Additive Industries heeft onder andere een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Materialise, dat eveneens deelneemt aan Formnext.

 

MTU produceert dit onderdeel voor vliegtuigmotoren op de 3D metaalprinters van EOS.
MTU produceert dit onderdeel voor vliegtuigmotoren op de 3D metaalprinters van EOS.

EOS en MTU: kwaliteitsbewaking

EOS toont de technologie die samen met luchtvaarttoeleverancier MTU in München is ontwikkeld om seriematig onderdelen voor vliegtuigmotoren te 3D printen. Het onderdeel dat MTU produceert op de EOS-machines heeft een dichtheid die tussen smeed- en gietstukken in ligt. Om de kwaliteit te waarborgen hebben de twee Duitse concerns een systeem ontwikkeld dat ze optische tomografie noemen. Met een camera in de machine wordt het volledige opbouwproces bewaakt en gedocumenteerd. De twee concerns gaan deze voor industriële toepassingen van additive manufacturing onmisbare technologie samen vermarkten. EOS laat daarnaast zien hoe het samen met GF Machining Solutions het 3D printen geschikt maakt voor serieproductie.

 

Stratasys: grote 3D printer voor dentale toepassingen

Stratasys heeft een nieuwe Objet500 Dental selection ontwikkeld. Deze 3D printer is met name bedoeld voor tandtechnische bureaus en orthodontisten die productiviteit willen. De Objet500 heeft een groot bouwvolume en biedt de mogelijkheid om meerdere materialen en kleuren in een keer te printen. De 3D printer is vooral bedoeld voor het maken van gebit- en kaakmodellen. Kaakmodellen kunnen direct geprint worden op basis van een CBCT scan, waarbij de contrasterende kleuren gebruikt worden voor het printen van zenuw- en wortelkanalen.

Stratasys lanceert een nieuwe printer voor dentale toepassingen.
Stratasys lanceert een nieuwe printer voor dentale toepassingen.

 

Impact op maakindustrie

De Amerikaanse 3D printerfabrikant laat verder in Frankfurt zien hoe het complete ecosysteem rond additive manufacturing supplychains gaat veranderen. Stratasys toont het complete palet aan 3D printers; het wordt de grootste stand ooit tot nog toe voor het bedrijf. Dat komt mede doordat op de stand ook ruimte is voor de ontwikkelaar van CAD-systemen die naadloos aansluiten op de printtechnologie en bedrijven zoals Adobe en PTC. Samen met Adobe heeft Stratasys het 3D printen van kleur verbeterd en geïntegreerd in Adobe Photoshop CC. Vanuit deze software kunnen 3D files direct gestuurd worden naar de eigen 3D printservice van Stratasys. Ook consultancy en 3D printservice wordt getoond. Dat laatste gebeurt via Stratasys Direct Manufacturing. Makerbot deelt op Formnext de stand met moederbedrijf Stratasys en toont onder andere de draagbare MakerBot Replicator Mini.

 

Ricoh 3d printen
De eerste zelf ontwikkelde SLS 3D printer van Ricoh

 

Ricoh lanceert eigen SLS-printer

Ricoh zet grote stappen als het om 3D printen gaat. Na de aankondiging van de samenwerking met het Nederlandse Leapfrog en de lancering van Rapid Fab in Europa presenteert de Japanse printerfabrikant op Formnext de eerste industriële 3D printer die in eigen huis werd ontwikkeld. De AMS5500P is een selective laser sintering (SLS) machine met een groot bouwplatform van 550 bij 550 mm en 500 mm in de hoogte. Als materialen zijn onder andere PA11 en 12 beschikbaar maar ook PA6 en polypropyleen.

 

Nieuwe 3D printoplossingen bij Prodways

Het Franse Prodways kondigt nieuwe materialen aan die op Formnext getoond worden. Onlangs kwam de fabrikant van 3D printers nog in het nieuws met de samenwerking met een Chinese partner. Gezamenlijk wordt onder andere 3D metaalprinten onwikkeld. Wellicht dat hiervan in Frankfurt al meer te zien za zijn. In een vooraankondiging zegt Prodways immers in Frankfurt nieuwe industriële 3D print oplossingen te tonen.

 

Fraunhofer IPT toont deze innovatieve matrijstechnologie.
Fraunhofer IPT toont deze innovatieve matrijstechnologie.

Fraunhofer IPT: nieuwe toolingtechnologie

Een heel interessante ontwikkeling is er bij Fraunhofer IPT te zien. Samen met enkele partners heeft het instituut een innovatief gereedschap ontwikkeld voor het spuitgieten van kunststof producten. Met behulp van lasertechnologie zijn ontluchtingsgaten in het matrijsoppervlak aangebracht. Op de beurs presenteert het instituut de eerste resultaten van praktijktesten. Dit lijkt enigszins op het concept waar Concept laser ook aan werkt en dat men integreert in het model van het gereedschap dat 3D geprint wordt.

 

Verder presenteren zowel Trumpf (foto boven) als partner Sisma de nieuwe 3D metaalprinters op Formnext. Andere deelnemers zijn onder meer Matsuura, Arburg, NetFabb, ProtoLabs, Renishaw, het Duitse Schmitt dat met ultrasoontechniek 3D geprinte kunststof delen snel reinigt, SLM Solutions, Voxeljet, GOM, GF Machining Solutions, Envisiontec en EOS, net als 3D Systems en de Nederlandse printbureau 3Dealise. Formnext vindt van 17 – 20 november plaats in de Messe Frankfurt. Registreren voor gratis toegang kan hier.

 

Back to top button