designprinters

Makerbot opent eerste Makerbot Innovation Center in Europa

De Cattaneo Universiteit in het Italiaanse Castellanza krijgt het eerste Makerbot Innovation Center in Europa. Daartoe hebben de 3D printerfabrikant én de universiteit een overeenkomst gesloten. Engineeringstudenten krijgen de beschikking over een volledig ingericht 3D print centrum, waarin ze zelf ervaring kunnen opdoen met digitale fabricage en gelijktijdig het regionale bedrijfsleven ondersteunen.

 

Onderwijs ondersteunt bedrijfsleven bij 3D printen

Makerbot, fabrikant van desktop 3D printers, heeft vorig jaar op Euromold het concept van Makerbot Innovation Center gepresenteerd. In de VS bestaat dat al langer en is het succesvol. Het concept is speciaal ontwikkeld voor universiteiten en hogescholen, die meerdere professionele 3D printers inzetten. Via het innovatiecentrum platform worden deze digitaal aan elkaar gekoppeld. Met de speciale software kunnen ze aangestuurd worden, bedoeld om indiviuele producten te printen of ze gezamenlijk in te zetten voor grotere projecten.

 

Ervaring opdoen

In Italië worden straks via het speciale platform in totaal 20 Makerbot Replicator 3D printers aangestuurd, waaronder 3 mini compact 3D printers, 12 desktop 3D printers en 5 Z18 3D printers (groot volume). Makerbot Europe verzorgt samen met de Italiaanse verdeler de training en ondersteuning voor studenten en medewerkers die met de 3D printers gaan werken. Komend schooljaar kunnen de studenten werktuigbouwkunde aan de slag in het centrum. “Ze kunnen dan hun vaardigheden en ontwerpen en het produceren van prototypes aanscherpen en concreet ervaring opdoen met de digitale productietechnologie”, zegt professor Luca Mari, directeur van SmartUp Digital Manufacturing Laboratory van de School of Industrial Design. Onder de vlag van deze SmartUp worden de activiteiten uitgevoerd.

Makerbot
Een voorbeeldproduct gemaakt op de Makerbot Replicator.

 

Regionale industrie

Makerbot richt zich met dit innovatiecentrum eveneens op het regionale bedrijfsleven. Bedrijven kunnen zich aansluiten bij SmartUp, dat de universiteit al eerder heeft opgericht. Studenten dragen via onderzoek en projecten de betekenis en de mogelijkheden van digitale productie uit. Bedrijven kunnen zo laagdrempelig 3D printen inzetten om te innoveren en nieuwe markten te ontwikkelen. Ook kunnen ze bij het instituut terecht voor trainingen en opleidingen.

Makerbot maakt tegenwoordig deel uit van Stratasys en richt zich met de 5e generatie Replicator 3D printers en met de 3D scanners behalve op de thuis- en onderwijsmarkt ook in toenemende mate op de industrie.

 

Back to top button