Applications

Agoria’s AM Event moet 3D printen in België een impuls geven

Agoria wil een impuls geven aan additive manufacturing, om meer Belgische technologiebedrijven bewust te maken van de kansen die hier liggen. De adoptie moet omhoog. Een stap hierin is het Additive Manufacturing Event eind april. Dan worden tevens de winnaars bekend gemaakt van de Design & Engineering Student Challenge van Agoria. Studententeams van vijf universiteiten hebben echte problemen in Belgische bedrijven opgelost met additive manufacturing.


3D printen, een van de digitale productietechnieken, kan een oplossing zijn voor tal van problemen in de industrie.  Verbroken toeleverketens, gebrek aan vakmensen, hoge transportkosten, impact op het milieu en noem maar op. Additive manufacturing kan de maakindustrie flexibeler maken, veerkrachtiger en minder afhankelijk van arbeidsintensieve processen. Veel productiebedrijven worstelen echter met de vragen: hoe te beginnen? Waarin investeren? En met wie samenwerken?

Bij Safran wordt additive manufacturing al langere tijd gebruikt.

Industriële bedrijven delen hun AM-ervaringen

Onder andere op dit soort vragen wil het Additive Manufacturing Event van Agoria een antwoord geven. De bijeenkomst richt zich nadrukkelijk op professionals uit de technologisch- en maakindustrie, zoals C-level, Operations-, Productions-, Supply Chain- en Sustainability managers en anderen. Na een inleiding door Kevin Verbelen, Expert International Trade bij Agoria, over de belofte van AM, delen bedrijven zoals CNHI, Signify, Thales Alenia Space en Safran Aero Boosters hun ervaringen. Elk schetsen ze de stappen die zij hebben gezet om industrieel aan de slag te gaan met additive manufacturing. Daarnaast hebben zij enige tijd geleden studenten van vijf Belgische universiteiten een reëel probleem voorgelegd, met de vraag een oplossing te bedenken door additive manufacturing in te zetten. Tijdens het AM-event presenteren de studenten hun oplossingen. Elk team moet een concept en een tastbaar, werkend prototype leveren, inclusief antwoorden op vragen zoals welke AM-technologie te gebruiken? Welk materiaal? Welke afwerking?

Welke uitdagingen hebben de studenten meegekregen?

Voor CNHI hebben ze bijvoorbeeld een intern onderhoudsgereedschap moeten ontwikkelen, dat niet meer leverbaar is. Een andere opdracht bij de fabrikant van landbouwwerktuigen is het 3D printen van spare parts. Luchtvaarttoeleverancier Safran Aero Boosters heeft de studenten gevraagd een testschoep te optimaliseren en een topologie optimalisatie te doen van een actuator om gewicht te besparen. Signify heeft de studenten op pad gestuurd om een onderdeel van een 3D printer te redesignen zodat het nauwkeuriger is. Bij Thales gaat het zowel om een interface die in de ruimte elektronica beschermt tegen stof en hitte én om een flexibel array voor de montage van PV-cellen. Tijdens de bijeenkomst presenteren de studententeams hun resultaten en worden de winnaars bekend gemaakt.

Het event wordt omlijst met een mini-market, waarop meerdere Belgische bedrijven die met additive manufacturing bezig zijn, hetzij als leverancier hetzij als maakbedrijf, zich presenteren. Het Additive Manufacturing Event van Agoria vindt 27 april plaats in Technopolis in Brussel (van 12.10 – 17.50 uur). Meer informatie vind je hier, inclusief de link om in te schrijven (verplicht).

Foto: een warmtewisselaar, 3D geprint door Melotte dat meedoet aan de mini market.

Back to top button