Technology

Nederlandse 3D printinnovaties op virtuele CES 2021

Met 93 startups is de Nederlandse deelname aan technologiebeurs CES 2021 de grootste ooit. De startups zijn sterker uit de crisis gekomen, zo meldde Prins Constantijn van Oranje namens Techleap bij de opening van de virtuele editie van CES. De tech startups presenteren vooral oplossingen voor de maatschappelijke problemen. 3D printen is ook dit jaar een van de oplossingen.


Het jaarlijkse feestje rond hippe technologie voor consumenten komt dit jaar niet vanuit Las Vegas. De Microsoft servers zorgen er dit keer voor dat de sprekers, exposanten en bezoekers elkaar virtueel kunnen ontmoeten. De invloed van de coronapandemie. Die heeft de Nederlandse tech startup sector weliswaar ook geraakt, maar de startups zijn er gemiddeld genomen sterker uit gekomen, aldus prins Constantijn van Oranje, die maandag samen met staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) het virtuele Nederlandse paviljoen opende. “Funding is vergroot, we zien tech bedrijven over de volle breedte sterker uit de crisis komen. We zien dat kapitaalsinvesteringen richting tech gaan”, aldus Prins Constantijn.

Een van de optische elementen die Addoptics in korte tijd produceert.

Addoptics print matrijzen voor optische elementen

Onder de Nederlandse deelnemers dit jaar ook twee bedrijven die zich met 3D printtechnologie op CES presenteren. Addoptics is er daar een van. De startup uit Rotterdam combineert een eigen 3D printtechnologie met vacuümgieten om binnen enkele dagen prototypes van optische elementen te produceren, bijvoorbeeld voor verlichtingstoepassingen. Naast de korte doorlooptijd – binnen 10 dagen – is met name de vormvrijheid een USP waarmee Addoptics zich profileert. Addoptics gebruikt 3D printtechnologie om de matrijs te printen. De lenzen die het daarin giet, liggen qua formaat tussen de 800 micron diameter als ondergrens en 55 bij 150 mm als bovengrens (lengte maal breedte). De oppervlakteruwheid van de vacuüm gegoten lenzen bedraagt 20 Nm RMS, 89,5 procent van het licht wordt doorgelaten. Behalve prototyping biedt de Rotterdamse startup ook de pre-tooling series aan, vanaf 6 tot meer dan 100 optieken.

De XL printer van Aectual.

Aectual: 3D printen voor de bouw

De tweede 3D print startup is de Amsterdamse startup Aectual. Het bedrijf biedt het een volledig digitale workflow aan van ontwerp van bouw- en interieurelementen tot en met het 3D printen met gerecyclede materialen. Klanten kunnen de bestaande ontwerpen op het platform parametrisch aanpassen aan hun eigen wensen en daarmee hun eigen designelementen creëren. Het aanbod loopt uiteen van designwanden en trappen tot en met speciale vloerpatronen. Dit laatste is onder andere op Schiphol al gerealiseerd. Voor de Nike flagship store in Londen is een wand geprint voor de presentatie van sportschoenen. De startup rolt nu het wereldwijd het beta platform uit.

CES 2021 kun je virtueel bezoeken. De beurs duurt nog tot en met 14 januari. Een overzicht van alle Nederlandse deelnemers kun je hier bekijken.

Back to top button