3D printmarktTechnology

MWC 2015: de hype van 3D printen is voorbij

Vier conclusies kun je trekken na twee dagen Materialise World Conference. HP wil 3D printen echt naar een industrieel niveau trekken, maar is nog niet zover. Fabrikanten van 3D metaalprinters werken aan geïntegreerde kwaliteitsborging in de machine, want dat is noodzakelijk voor de stap naar serieproductie. De 3D printindustrie in China is misschien wel een flink onderschatte factor. En stilaan ontstaan er nieuwe businessmodellen rond additive manufacturing.

 

Terry Wohlers: HP zet anderen aan sneller te innoveren

Materialise, ‘s werelds grootste producent van 3D geprinte componenten, heeft met de tweedaagse Material World Conference in het Brusselse Square het 25-jarig bestaan gevierd. Zo’n 800 gasten uit de hele wereld discussieerden over vooral één ding: de technologie én de businessmodellen voor additive manufacturing. Want de dagen van de 3D print hype zijn voorbij, schetste

Wilfried Vancraen
Wilfried Vancraen (Materialise): 3D printen is de hype voorbij.

Wilfried Vancraen, oprichter en bestuurder van Materialise. “We moeten nu de voordelen van de technologie tonen”, zei hij in zijn openingswoord.

 

Geïntegreerde kwaliteitsmonitoring en -borging

De markt volgt daarbij nauwlettend wat HP doet, aldus Terry Wohlers, die aan de hand van cijfers uit zijn recente editie van Wohlers Report de onstuimige groei van de markt schetste. Wohlers is optimistisch en ‘excited’ over HP. “We hebben lange tijd geen echte innovatie gezien. Concurrentie is goed, de komst van HP zal anderen motiveren sneller te ontwikkelen.” Dat andere spelers niet stil afwachten wat het Amerikaanse concern doet, blijkt uit de presentaties die zowel Concept Laser als EOS gaven. Deze laatste fabrikant van onder andere lasersmeltmachines werkt momenteel aan EOS State, aldus Ludwig Schultheiss. “Met sensoren, camera’s en software lezen we per laag uit wat er gebeurt.” Het volledige proces wordt gedocumenteerd zodat een kwaliteitsrapport direct gereed is. Concept Laser lijkt nog een stap verder te gaan. Karsten Edelmann ging in op de ontwikkeling van QM Meltpool 3D. Met deze nieuwe tool maakt Concept Laser een virtuele CT-scan van het 3D geprinte metalen deel. “We vervangen hiermee het maken van een CT scan en kunnen achteraf poriën en defecten in het model herkennen.”

 

HP wil open innovatie

HP zelf was ook aanwezig. Luis Baldez, programmamanager, kondigde de lancering van een open platform voor software ontwikkeling aan. HP wil de scheiding tussen design en productie weghalen. Daartoe moet onder meer een opvolger voor het STL-formaat ontwikkeld worden. In het ontwerpprogramma geef je de printparameters aan en bepaal je de uitkomst van het proces. Tegelijk werd in Amerika op de AMUG conferentie aangekondigd dat HP met derden materialen wil gaan ontwikkelen. De eigenschappen moeten tijdens het 3D printen beïnvloed kunnen worden, zodat je met één basismateriaal kunt werken. Open innovatie dus bij HP. “Met partners willen we een meer gestroomlijnde workflow creëren”, aldus Baldez. Want, dergelijke materialen zijn er nog niet. HP heeft in laboratoria aangetoond dat het kan, maar productierijp zijn de materialen nog niet.

 

De eerste printdelen van HP.
De eerste printdelen van HP.

 

Chinese concurrentie 

De gevestigde bedrijven in deze sector kijken naar wat HP doet, maar aan de andere kant van de wereld zitten de Chinezen evenmin stil. Materialise had twee Chinese fabrikanten naar Brussel gehaald om hun ontwikkelingen te presenteren. CEO Xue Lei van Xi-an Bright laser toonde op indrukwekkende resultaten. Hij zei het afgelopen jaar meer dan 1000 metalen delen te hebben geprint op de eigen machines, onder andere voor het Chinese vliegtuig dat in ontwikkeling is. Berry Tsou, president van Shanghai Union 3D Technology, toonde een aantal voorbeelden van nauwkeurig 3D geprinte metalen onderdelen. Momenteel produceert men deze nog als proefwerkstukken op eigen machines. Beide bedrijven lieten weten te overwegen in de toekomst ook naar markten buiten China te gaan met hun technologie. Ook Terry Wohlers merkte op dat het aflopen van een belangrijk patent voor lasersinteren een aantal nieuwe spelers, waaronder Chinese, op de markt hebben gebracht.

 

Union 3D Technology
Een voorbeeld van een van titanium geprint werkstuk van Shanghai Union 3D Technology.

 

Businessmodellen

Het ging echter niet alleen over technologie op Materialise World Conference. Integendeel. Juist de businessmodellen die stilaan effectief van de grond komen, laten de kansen van 3D printen zien. Allereerst de samenwerking tussen Materialise en Studio Hoet. Bieke Hoet heeft een lijn brillen ontwerpen die Materialise 3D print. Brillenproductie in België en geen dure voorraden in de keten. RS Print, een ander Belgisch bedrijf, heeft de afgelopen maanden al zo’n 20 podologen aan zich weten te binden die met behulp van een scanner, een door RS Print ontwikkeld algoritme en de 3D printers van Materialise op maat gemaakte steunzolen laten printen. De technologie van RS Print gaat zelfs een stap verder dan anderen: de steunzool wordt aangepast aan de vraag van de klant. Dat betekent dat de steunzool een andere vorm krijgt afhankelijk of je deze gaat gebruiken voor staand werk, wandelen of hardlopen. De scantechnologie en het algortime kunnen daarvoor de meest optimale vorm bepalen. Hiermee lost men onder andere gezondheidsklachten op, want een groot deel van de rugklachten is terug te voeren op een slechte ondersteuning van de voet.

RS Print
De volledig op maat gemaakte steunzool van RS Print.

EU-topambtenaar: 3D printen is sleuteltechnologie

 

EU-strategie

En dat is één van de doelen die de Europese Commissie beoogt met het investeren in onderzoek naar additive manufacturing. “Additive Manufacturing is een key enabling technology”, zeo verwoordde Clara de la Torre het. Zij is bij de EU verantwoordelijk voor de 3D printactiviteiten binnen het 7e kaderprogramma. “Additive manufacturing is absoluut nodig om concurrerend te zijn als industrie, om nieuwe markten te veroveren én om maatschappelijke problemen, bijvoorbeeld in de zorg, op te pakken.”

In de volgende editie van het 3D print magazine gaan we dieper in op de ontwikkelingen die tijdens Materialise World Conference werden geschetst. Neem hier een abonnement op de print editie. Een aantal zaken pakken we al op in de digitale editie die in mei uitkomt.

 

Back to top button