3D printmarktTechnology

3D bioprinten wordt een miljardenmarkt

3D bioprinten zit in een stroomversnelling. Dat concludeert het Britse onderzoeksbureau IDTechEx in een studie waarin deze markt wordt verkend. Vorige week nog kondigde Procter & Gamble aan te investeren in de ontwikkeling van technologieën voor 3D bioprinting. L’Oreal heeft dat al eerder gedaan. Dit kan 3D bioprinten in een stroomversnelling brengen, aldus de analisten.

 

Analisten IDTechEX voorspellen doorbraak door investeringen door multinationals

3D bioprinting is een verzamelnaam voor een groot aantal technieken, waarvan sommige wel, andere nog niet commercieel toepasbaar zijn. Ze kunnen een behoorlijke impact hebben op markten zoals de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, het testen van persoonlijke consumentenproducten op hun toxiciteit als ook tal van medische gebieden, zoals de productie van implantaten. IDTechEx schat in dat de markt voor 3D bioprinten tegen 2024 zo’n omvang zal hebben van 6 miljard dollar.

 

Dit schema geeft weer hoever 3D bioprinten voor de verschillende toepassingen is ontwikkeld.
Dit schema geeft weer hoe ver 3D bioprinten van weefsel voor de verschillende toepassingen is ontwikkeld.

 

Doorbraak bij printen van weefsel

Een van de kansrijke toepassingen voor deze 3D printtechnologie is het testen van consumentencosmetica. Sinds enkele jaren zijn dierproeven hiervoor verboden in de EU. Ook importproducten mogen niet op dieren zijn getest. De onderzoekers zien deze wetgeving als een van de drijvende krachten achter de snel groeiende interesse voor bioprinten. Dit kan het doen van dierproeven vervangen. Een andere groeiende toepassing is de ontwikkeling van medicijnen. Recent zijn er doorbraken gerealiseerd bij het 3D printen van weefsel. Met computergestuurde 3D printtechnologie in combinatie met uithardende bio-inkten, kun je weefsel printen dat langere tijd overleeft dan voorheen. Dit biedt perspectief voor het testen van medicijnen die nog in ontwikkeling zijn.

 

Minder vraag naar implantaten als 3D bioprinten doorbreekt

 

Implantaten 3D printen

Op lange termijn, zo schrijven de onderzoekers van IDTechEx, is het printen van implantaten en weefseltransplantaten de heilige graal van 3D bioprinten. Momenteel boeken onderzoekers al succes met het printen van niet-vasculair weefsel, zoals de huid en kraakbeen. Komt hierin een doorbraak, dan neemt de behoefte aan donoren en mechanische implantaten, zoals kunstheup- en knie-gewrichten, af. Op een termijn van 30 jaar wordt verwacht dat het ook lukt om ook vasculair weefsel te printen. Dit is weefsel met daarin haarvaten waardoor voedingsstoffen voor het weefsel lopen. Dat zou de vraag naar donoren nog verder doen afnemen. Zover reikt het rapport over 3D bioprinten nog niet in detail. Er wordt vooruit gekeken tot 2024. Behalve dat er gekeken wordt naar printtechnologieën en hun huidige ontwikkelingsstatus, worden ook toekomstige toepassingsgebieden besproken. Dat zijn medische toepassingen, bijvoorbeeld voor medicijnontwikkeling, tandheelkundige implantaten en weefselreconstructie. Screening voor cosmetische producten, biosensoren en voedsel en dierlijke producten.

 

3d bioprinten
Een van de fabrikanten die met deze ontwikkeling bezig is, is EnvisionTec dat deze 3D Bioplotter al op beurzen heeft gedemonstreerd.

 

Investeringen door multinationals

De investeringen die P&G nu in deze technologie doet, onderstrepen de verwachtingen die wereldwijd leven. P&G is nog voor 20 procent van de producten afhankelijk van dierproeven. 3D weefselprinten zou dat percentage verder kunnen terugbrengen. Het Amerikaans concern wil de technologie-ontwikkeling in een versnelling brengen door 44 miljoen dollar te investeren in onderzoek. Onderdeel hiervan is een competitie voor wetenschappers die samen met de universiteit van Singapore wordt opgezet. Vorig jaar al is het Franse l”Oreal een samenwerking aangegaan met Organova. Dit is het eerste bedrijf ter wereld dat lever- en nierweefsel kan 3D printen dat ongeveer 40 dagen in leven blijft. Dat is voldoende voor het doen van testen om de biochemische reactie met andere stoffen te zien. Het gaat om een weefsel van ongeveer 3 bij 3 bij 1 mm dat van buitenaf gevoed wordt omdat Organova nog geen vaten in het weefsel kan printen. In het rapport wordt dieper op de technologie van Organova ingegaan. De analisten van IDTechEX verwachten dat de competitie tussen de grote multinationals de doorbraken in 3D weefselprinten zullen versnellen, zoals ook in andere sectoren gebeurde toen multinationals instapten.

Meer informatie over het rapport van IDTechEX vind je hier.

 

Back to top button