3D printmarkt

3D printen dringt dieper door in gietindustrie

3D printen lijkt verder door te dringen in de gietindustrie dan het alom bekende 3D printen van zandkernen en –vormen. Onder andere het Zwitserse Wolfensberger beschikt inmiddels over 3 EOS metaalprinters.

 

Zwitserse gieterij investeert in 3 lasersmelt machines

Wolfensberger heeft in de additive manufacturing afdeling nu 3 machines voor het produceren van reserve-onderdelen, prototypes of zelfs kleine series van complexe onderdelen direct uit metaal. Het gaat om machines van EOS, die met laser in een poederbed de componenten laagsgewijs opbouwen. Een van de toepassingen waar de Zwitserse gieterij in gelooft, is reverse engineering van vervangdelen voor oudere componenten. De oude delen worden gescand, daarna digitaal aangepast en dan kunnen de AM-machines de onderdelen direct produceren. Wolfensberger gebruikt op de machines als materialen in principe Cobaldchroom MP1, maragingstaal 1.2709 en twee varianten roestvrijstaal 1.4542 en 1.4404. Zonder nabewerken halen ze hiermee een oppervlakteruwheid van Ra 2,5, afhankelijk van het gebruikte poeder. De gieterij past additive manufacturing daarnaast toe bij het maken van de zandvormen.

 

additive manufacturing
Twee van de 3 AM-machines bij het Zwitserse Wolfensberger.

 

Japanse AM-centrum van Koiwai
Op de gieterijbeurs GIFA, van 16 – 20 juni in Düsseldorf, presenteert zich onder andere het Japanse Koiwai. Dit bedrijf investeert momenteel in een nieuwe centrum voor additive manufacturing. Het Japanse bedrijf past al langer het 3D printen van de zandkernen toe, evenals het additief vervaardigen met behulp van lasersmelten (EOS-machine). Nu gaat men ook elektronenstraalsmelten (EBM) toepassen.

 

Cmet
De grootste SLS-machine van het Japanse Cmet.

SLS-machine van CMET
Een tweede Japanse exposant op de beurs in Düsseldorf is CMET, dat zelf stereolithografiesystemen ontwikkelt en bouwt. CMET bouwt deze in twee formaten, waarvan de ATOMm-800 de grootste machine is met een bereik van 800 bij 600 bij 400 mm. Deze 3D printer is voorzien van een 1,2 kW laserbron en bouwt op in een laagdikte van minimaal 0,05 mm. Een van de toepassingen in de gietindustrie is het snel produceren van prototypes voor assemblage en functionele testen. Daarnaast gebruikt CMET de technologie voor het gieten van prototypes, waarbij het 3D geprinte deel wordt gebruikt in een toepassing van de verloren was methode.

Op de gieterijbeurs staan verder de aanbieders van 3D printtechnologie Exone en Voxeljet

KOIWAI vind je op de GIFA in hal 11 stand G54
CMET staat in hal 11 stand G46
Meer informatie over de GIFA

 

Back to top button