3D printmarkt

CloudDDM: 100 3D printcellen, 3 medewerkers, 24/7 productie

3D printen is meer dan een technologische revolutie. Het gaat ook om innovatie in businessmodellen. In de VS is onlangs op de UPS Supply chain solutions campus in Louisville het 3D print servicebedrijf CloudDDM gestart. De start up werkt aan plannen voor uitbreiding naar Europa.

 

Start up vestigt zich op UPS-hub, plannen voor uitbreiding naar Europa

 

CloudDDM richt zich op digital manufacturing: direct vanuit een 3D CAD-file producten maken. De start up pakt het meteen groots aan: de 100 professionele 3D printkoppen produceren 24/7, bediend door slechts 3 medewerkers. Eén voor elke shift, aldus oprichter en CEO van CloudDDM Mitch Free. De productie in de 3D printfabriek is namelijk vergaand geautomatiseerd. Daartoe heeft de onderneming geautomatiseerde 3D printcellen ontwikkeld en laten bouwen, die manloos printen én in de machine de afwerking doen, zoals het verwijderen van supportmateriaal. Qua materiaal ligt de nadruk op kunststoffen zoals ABS, PVC en Ultem, waarmee ze 85 procent van de FDM-markt afdekken. De controle van de STL-file gebeurt geautomatiseerd door de CloudDDM App. Deze software detecteert meteen de benodigde productietijd, checkt wanneer capaciteit vrij is en geeft de klant een voorstel hoe snel het onderdeel geprint en verstuurd kan worden.

 

CloudDDM
De productiemachines in de 3D printfabriek van CloudDDM (Foto’s: CloudDDM)

 

Volgende stap in 3D printen

De extreem lage inzet van personeel ten opzichte van het aantal 3D printkoppen (CloudDDM telt elke kop als een printer) heeft alles met de locatie te maken: de supply chain solutions campus van UPS, de logistieke dienstverlener.  Het gaat hier om de UPS Worldport, de hub op de luchthaven van Louisville waar tot 115 pakketten per seconde worden verwerkt. Mitch Free: “We realiseerden ons direct dat digital manufacturing de toekomst is maar wel een andere benadering vraagt, om het maximale uit de technologie te halen.” Daarom heeft hij als vestigingsplek de campus van de logistieke dienstverlener gekozen, ’s werelds grootste vestiging voor goederenafhandeling. “Direct digital manufacturing tilt additive manufacturing naar het volgende niveau. Daardoor kunnen we extreem efficient werken en ook grote aantallen produceren.” Het bedrijf richt zich vooral op klanten die al ervaring met 3D printen hebben.

 

De 3D geprinte onderdelen, verpakt en al, in het logistieke centrum van UPS, dat direct aan de 3D printfabriek is gekoppeld.
De 3D geprinte onderdelen, verpakt en al, in het logistieke centrum van UPS, dat direct aan de 3D printfabriek is gekoppeld.

UPS zorgt voor logistieke afhandeling

De logistieke afhandeling van de producten, reinigen, verpakken en verzenden, gebeurt direct door UPS-medewerkers. Daardoor kan men al binnen 1 werkdag leveren. Mitch Free zegt dat dit het tweede essentiele aspect is. De 3D printers en hun geautomatiseerde aansturing zijn slechts één kant van het verhaal. “Door de koppeling met de logistieke ervaring van UPS en onze vestiging aan het einde van de landingsbaan van deze UPS hub, kunnen we een complete oplossing aanreiken.” De snelheid en de schaalgrootte geven CloudDDM een kostenvoordeel ten opzichte van veel andere 3D printbedrijven, meent Free. De logistieke dienstverlener heeft via het eigen ondernemingsfonds een klein belang genomen in de start up. Het venture capital fonds van UPS belegt strategisch in bedrijven die kennis van opkomende markten inbrengen, zoals 3D printen.

 

Uitbreiding naar Europa

CloudDDM werkt al aan plannen om het concept uit te breiden naar Europa en Azië. Mitch Free: “De enige manier om ervoor te zorgen dat additive manufacturing algemeen aanvaard wordt, is te zorgen dat wereldwijd grote en kleine producenten toegang krijgen tot grootschalige additive manufacturing productie.” Mitch Free komt uit de maakindustrie. Hij leverde aanvankelijk CAM-software en heeft later MFG.com opgericht. Dit is een online platform dat inkopers en producenten wereldwijd bij elkaar brengt.

 

 

Back to top button