3D printmarktTechnology

3D printen op CES 2016: ook voor professionals

De CES in Las Vegas mag dan een beurs zijn over consumenten elektronica, het neemt niet weg dat met name in het 3D print deel partijen staan die zich met hun producten toch vooral op de zakelijke markt richten. Sommige laten heel goed zien hoe 3D printen de samenleving aan het veranderen is en hoe waardeketens wijzigen.

 

CES 2016 brengt veranderende samenleving door 3D printen in beeld

Zo vind je op de 3D Print marktplaats op de beurs in Las Vegas onder meer Dassault Systèmes met het 3DExperience platform. Auto’s, drones, smartphones, zorginnovaties, 3D-printing en het Internet of Things veroorzaken momenteel een revolutie in de wijze waarop klanten producten, technologie en diensten ervaren.

 

Dassault Systèmes: connected devices

“Geavanceerde sensoren en verbonden apparatuur transformeren de manier waarop mensen met hun omgeving interacteren”, zegt Olivier Ribet, Vice President High-tech Industry, Dassault Systèmes. “CES is een perfect evenement om bedrijven, consumenten, designers, directies en producenten te laten zien hoe 3DExperience-omgevingen de backbone vormen voor een nieuwe generatie verbonden consumentenelektronica.” Droom, creëer en leef is dan ook het thema dat Dassault Systèmes voor de deelname aan de beurs in Las Vegas heeft gekozen. Bezoekers ervaren hoe het 3DExpereince-platform de manier van bedenken, ontwerpen, engineeren en produceren van innovatieve consumentenelektronica verandert. In het droomgebied ervaren bezoekers een 3D-toepassing voor het schetsen en tot leven brengen van ideeën, via een HTC virtual reality headset. Het creëren van onderscheidende producten wordt gedemonstreerd aan de hand van alle productontwikkelingsfasen, vanaf het eerste idee tot en met sales en marketing. Verder kunnen bezoekers ervaren hoe consumenten 3D-experiences beleven, door hun huis te personaliseren, met 3D-technologie te shoppen, of te navigeren door toekomstige slimme steden.

 

UPS Store
The UPS Store heeft verspreid over de hele VS al 60 locaties waar 3D geprint wordt.

The UPS Store: 60 3D printlocaties

Een interessante ontwikkeling is te zien bij UPS. The UPS Store presenteert zich op de beurs als de eerste retailer die tot in alle uithoeken van de VS 3D print services aanbiedt. Het bedrijf heeft 3D printen geïntegreerd in het aanbod dat enkele jaren geleden nog volledig uit 2D printen – drukwerk – bestond. Opnieuw: CES is een consumentenbeurs maar The UPS Store richt zich met deze dienstverlening eveneens op de zakelijke markt onder andere door het 3D printen van opspanmiddelen en bevestigingsmateriaal aan te bieden. UPS biedt het 3D printen momenteel al in 60 vestigingen verspreid over de Verenigde Staten aan. Eerder al kwam UPS in beeld als een van de partijen die geïnvesteerd hebben in CloudDDM, een 3D printfabriek die vergaand geautomatiseerd is en gevestigd is op het grootste UPS hub in de wereld.

 

3D systems
De 3D geprinte inlegzool van 3D Systems, een nieuwe toepassing voor het TPU materiaal.

3D Systems: geprinte inlegzool

3D Systems, dat voor de feestdagen nog aankondigde zich terug te trekken uit de consumentenmarkt, laat dus in Las Vegas de professionele printersystemen zien, zoals de Multijet 3D printers, de SLS printer ProX500 waarvoor nieuwe materialen worden geïntroduceerd. 3D Systems kiest zelfs de beurs in Las Vegas als het lanceringsplatform voor de nieuwe ProX DMP 320, bedoeld voor het industrieel 3D printen van metalen componenten. Nieuwe hardware is er ook in de vorm van de Projet MJP 2500, een betaversie van een professionele 3D printer voor in kantooromgevingen. Ook softwaretools komen aan bod, uiteenlopend van Geomagic producten tot en met de CAM-software van Gibbs. Een publiekstrekker zal zeker de 3D geprinte inlegzool zijn, gemaakt van Duraform, een flexibele TPU.

 

Makerbot: smart extruder

Makerbot kondigt een smart extruder aan. Het onderdeel van Stratasys heeft de nieuwe extruder ontwikkeld voor de 5e generatie MakerBot 3D printers. Volgens een persbericht heeft deze nieuwe extruder een langere levensduur, is deze gemakkelijker en vooral sneller te verwisselen en zorgt het nieuwe design voor een meer constanter extruderen van het filament. Daartoe gebruikt Makerbot onder meer een PTFE buis waardoor het filament naar de nozzle wordt geleid en is het thermisch management systeem verbeterd. Sensoren zijn verbeterd om het printproces beter te stroomlijnen. Deze sensoren communiceren direct met de desktop en mobiele applicatie van de printerfabrikant, zodat je vanaf je smart phone de werking van de extruder kunt volgen. Moch de filamentrol leeg zijn, stuurt de printkop een bericht naar de app en wordt de printjob tijdelijk onderbroken, zodat het werk dat klaar is niet verloren gaat.

 

Materialen

NinjaTek, een Amerikaanse filamentproducent, heeft aangekondigd met nieuw filament voor industriële toepassingen te komen. Deze zijn gebaseerd op NinjaFlex, een materiaal dat men al langer produceert. Het bedrijf is onderdeel van Fenner Drives, een onderneming gespecialiseerd in extrusie van kunststoffen. Verbatim, dat ook filament voor 3D printers levert, laat onder meer Primalloy zien, een filament ontwikkeld door Mitsubishi Chemicals en dat bestand is tegen invloed van olie, chemicaliën, buigmoeheid en warmte.

Opvallend in de deelnemerslijst aan de 3D printmarktplaats is het grote aantal exposanten uit China. Naast XYZprinting, dat het Europese hoofdkantoor in Nederland heeft, zijn er meerdere fabrikanten uit de regio Shenzhen, die blijkbaar de Amerikaanse markt voor homeprinters aantrekkelijk vinden. In totaal doen een kleine 70 bedrijven mee aan de 3D Print marketplace op CES 2016.

Back to top button