ManufacturerspostprocessingTechnology

Reebok test Rize zero post-processing printtechnologie

Postprocessing kan de kostprijs van 3D printen fors opdrijven. Het Amerikaanse Rize Inc. uit Massachusets test momenteel samen met Reebok de Rize One, een 3D desktop printer met een eigen filament, waarvan de geprinte producten niet nabewerkt hoeven te worden. De gepatenteerde technologie noemt men APD, Augmented Polymer Deposition.

 

Rize-team bestaat uit 3D profs van grote spelers

Rize is niet de eerste de beste start-up. In het team werken experts die afkomstig zijn van bedrijven zoals Z Corporation (overgenomen door 3D Systems), Objet (tegenwoordig onderdeel van Stratasys) en Revit materials. Het bijzondere aan de techniek die nu getest wordt door Reebok, is dat supportmateriaal eenvoudig verwijderd kan worden met de hand, zonder dat er sporen op het onderdeel zichtbaar blijven. Dat is momenteel bij de filament printers wel het geval, wat tot kostbaar handwerk na het 3D printen leidt. Dit kan de totale kosten voor het prototype met wel 50% opdrijven.

Rize
Een voorbeeld product gemaakt op de Rize One. (Foto’s Jon Chomitz / Rize)

 

Echte desktopprinters

De Amerikaanse start-up richt zich op design engineers die snel een goed prototype van hun product in handen willen hebben. In de Rize One wordt het eigen filament Rizium One toegepast, een engineering thermoplastisch filament dat geschikt is voor medische toepassingen. Na het verwijderen van de supportstructuur is het niet langer noodzakelijk om het 3D printdeel te schuren of te stralen om een glad oppervlak te creëren. Volgens Frank Marangell, president en CEO van Rize en voormalig president van Object North America, is post-processing “3D printing’s dirty secret”. Het nabewerken verdubbelt dikwijls de doorlooptijd van het totale proces en voegt aanzienlijke kosten toe. Bovendien zijn hierdoor de desktop printers eigenlijk geen echte desktopprinters, omdat post processing niet aan het bureau van de ontwerper of engineer gedaan kan worden. Daar denkt Marangell en zijn team nu dus een oplossing voor te kunnen bieden.

 

Rize One
De Roze One is volgens de fabrikant een echte desktopprinter omdat de onderdelen geen post-processing nodig hebben.

On demand productie functionele delen

Bij Rize ziet men zelfs kansen voor on-demand productie van functionele delen uit kunststof. Reebok, fabrikant van onder andere sportschoenen, 3D print in het ontwikkellaboratorium dagelijks met de Rize printer en materiaal. De sportartikelenproducent verwacht met de zero post-processing 3D printtechniek van Rize de doorlooptijden aanzienlijk te verbeteren en nieuwe onderdelen in de helft van de tijd klaar te hebben, vergeleken met de huidige werkwijze. Zero post-processing kan ook gebruikt worden voor het 3D printen van opspanmiddelen en tooling voor maakbedrijven. In de printer kan ook ander filament worden toegepast. Het Rize team beschikt inmiddels over 20 patenten. De start-up is door venture capital firma’s voorzien van 4 miljoen dollar kapitaal voor de doorontwikkeling. Eind dit jaar komt de Rize One op de markt.

 

Back to top button