Technology

ProX DMP 320: nieuwe 3D metaalprinter van 3D Systems

3D Systems brengt een nieuwe 3D metaalprinter op de markt. De ProX DMP 320 is ontwikkeld voor het printen van metalen componenten voor kritische toepassingen. Beschikbare materialen zijn onder meer chemisch puutrtitanium, roetsvrij staal en superlegeringen. De machine komt in twee uitvoeringen: één geoptimaliseerd voor titanium, de andere voor de andere metalen.

 

Metaalprinter moet instapdrempel slechten; machine bedoeld voor industriële inzet

Het Amerikaanse 3D Systems, dat zich voortaan volledig op de professionele markt richt, heeft in de ontwikkeling van deze 3D metaalprinter nauw samengewerkt met klanten. Ook Layerwise, de Belgische dochter, heeft veel applicatiekennis ingebracht. De fabrikant wil met deze metaalprinter nieuwe maatstaven zetten voor met name het gebruiksgemak en de repeatability van printjobs. De machine wordt gepositioneerd als een echte productiemachine. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de mogelijkheid om de hele bouwkamer te wisselen, een optie die voor het eerst op een 3D metaalprinter uit de ProX lijn beschikbaar is. Ook is er voor de 3D printer een centraal procesmanagement systeem beschikbaar, dat meerdere machines uit de ProX DMP 320 lijn kan aansturen.

 

ProX DMP 320
De nieuwe 3D metaalprinter van 3D Systems, de ProX DMP 320.

Productiviteit en herhaalnauwkeurigheid

De ProX DMP 320 is een poederbedmachine, met een werkkamer van 275 bij 275 bij 420 mm hoog. De metalen componenten worden onder argon beschermgas opgebouwd uit het poeder. De toevoer van het poeder naar de container gebeurt manueel. Om niet gebruikt poeder te reyclen is als optie een extern systeem beschikbaar. 3D Systems zegt dat de printer door het verminderd verbruik van argon en andere factoren lage verbruikskosten kent. “Met de ProX DMP 320 brengen we onze gezamenlijke kennis van 3D metaal printen in om te wedijveren met de besten als het om productiviteit en repeatability gaat”, zegt Mark Wright, COO van 3D Systems. Een van de bètaklanten van de DMP 320 is het Amerikaanse 3rd Dimension geweest, een kleine Amerikaanse toeleverancier van 3D geprinte metalen componenten, dat zich toelegt op industrieel 3D printen en al meerdere machines van 3D Systems in gebruik heeft. Bob Markley, oprichter en CEO, zegt onder de indruk te zijn van de productiviteit van de nieuwe printer zowel als de consistentie van de geprinte onderdelen.

 

Presets maken instap gemakkelijker

3D Systems ziet toepassingen voor de nieuwe metaalprinter met name in de productie van kritische industriële componenten voor onder meer aerospace, medische sector en automotive. De printer wordt geleverd inclusief een set voorafingestelde parameters, ofwel bedoeld voor titanium ofwel een van de andere materialen. Met deze presets willen de Amerikanen het 3D printen toegankelijker maken voor bedrijven met weinig of geen ervaring. Deze parameters zijn gebaseerd op de ervaringen van ongeveer een half miljoen prints die in de ontwikkelfase van de machine zijn gemaakt. De laagdikte kan ingesteld worden van 30 tot 60 µm; de minimale wanddikte bedraagt 150 µm. De 3D metaalprinter wordt voor het eerst getoond op CES in Las Vegas en is direct beschikbaar voor verkoop.

Back to top button