3D printmarkt

3D Systems trekt zich terug uit consumentenmarkt

3D Systems trekt zich helemaal terug uit de consumentenmarkt. De veel geplaagde 3D printerfabrikant stopt met het uitleveren van de Cube en gaat zich helemaal richten op de professionele systemen. Zet het bedrijf hiermee een trend in?

 

Verkoop Cube stopt, focus op professionele markten

Het nieuwe management, onder leiding van interim CEO Andy Johnson, gelooft dat de meeste kansen voor 3D Systems in de professionele en industriële markten liggen. “Van de product design afdeling tot de fabrieksvloer.” Daarom stopt men de productie en verkoop van de Cube, de kleine consumentenprinter. Het bijbehorende consumentenplatform Cubify.com gaat eind januari 2016 eveneens op slot. De hele lijn retailproducten, zoals geprinte telefoonhoesjes, wordt stop gezet.

 

Minder omzet, méér winst verwacht

Deze beslissing is de eerste ingrijpende verandering die de top van 3D Systems doorvoert, na het plotselinge vertrekt van Avi Reichental die het concern de laatste jaren sterk heeft doen groeien. Hij kon de neergang in de resultaten van het voorbije jaar echter niet stoppen. Het besluit met consumentenproducten te stoppen, zal amper effect hebben op de omzet, verwacht het managment. Minder dan 2% is de verwachting. De winstgevenheid zal hierdoor zefs verbeteren. In verband met de afschrijving op de voorraden, neemt het bedrijf dit kwartaal een last van 19 tot 25 miljoen dollar.

 

CubePro
De CubePro, bedoeld voor de professionele markt van onder meer designers en engineers, blijft wel overeind.

CubePro blijft

De CubePro 3D printer blijft wel overeind. Deze printer is wel bedoeld voor zakelijke gebruikers. De CubePro is een product dat mee ontwikkeld is op basis van de technologie van botObjects, een bedrijf dat een jaar geleden door 3D Systems is overgenomen. Met de technologie van botObjects kan de CubePro meerkleuren printen.

 

En Stratasys met Makerbot?

3D Systems stapt dus uit de consumentenmarkt, waar de marges de laatste tijd steeds meer onder druk zijn komen te staan door de enorme concurrentieslag die hier gaande is. Ook concurrent Stratasys ziet de bedrijfsresultaten onder druk staan door aanhoudend tegenvallende berichten uit de consumentendivisie, in dit geval MakerBot. Het vorige kwartaal moest Stratasys fors afschrijven op deze overname. Zet men komend jaar misschien dezelfde stap? Dat is de vraag, want Stratasys heeft wel zakelijke klanten voor de MakerBot 3D printers. In de januari editie van 3D print magazine staat een artikel over het universiteitsziekenhuis in Basel dat de MakerBot inzet bij de aangezichts- en kaakchirurgie afdeling.

FOTO: In 2012 ging op EuroMold de Cube bij de introductie nog als zoete broodjes over de toonbank. Nu trekt 3D Systems de stekker uit het consumentenproduct.

Back to top button