3D printmarkt

Avio Aero bestelt 10 EBM-printers bij Arcam

Arcam heeft de grootste order ooit gekregen: Avio Aero, de Italiaanse additive manufacturing dochter van GE, heeft 10 3D metaalprinters in een keer besteld. Deze bestelling houdt verband met het opschalen van de productie van turbineschoepen naar serieproductie.

 

Metaalprinten van turbineschoepen opgeschaald naar serieproductie

“Dit is de grootste order die één bedrijf in één keer bij Arcam heeft geplaatst”, zegt Magnus René, ceo van Arcam, de Zweedse fabrikant van machines voor het elektronenstraal smelten van metaalpoeders. “De order bevestigt de potenties van de elektronestraaltechnologie als een volumetechniek voor de productie van onderdelen voor de luchtvaart.”

 

Verdubbeling van 3D printcapaciteit

Avio Aero is een van de additive manufacturing centra van GE, waar tot nog toe veel ontwikkeling van zowel het proces alsook poeders wordt gedaan. Een van de producten die men heeft ontwikkeld is een turbineschoep voor een vliegtuigmotor. Nu GE Avio Aero besloten heeft om dit op te schalen naar serieproductie, investeert men in uitbreiding van de capaciteit. In één klap wordt de capaciteit in Turijn verdubbeld als het gaat om de Arcam technologie. Volgens Giacomo Vessio, plantmanager bij Avio Aero, spelen de Zweedse machines een vitale rol in de stap naar het seriematig produceren van de turbinebladen. Deze worden gemaakt van titanium. Avio Aero zet al jaren de Arcam machines. Een van de voordelen van de Zweedse technologie is dat het opbouwen sneller gaat dan bij poederbedmachines.

 

Noord-Amerika krachtige groeimarkt

De Zweden hebben overigens ook bekend gemaakt dat CEO Magnus René naar de VS verhuist om vanuit de Arcam vestiging in Woburn (MA) de activiteiten op de Amerikaanse markt te gaan leiden. “De reden hiervoor is dat we zien dat het groeipotentieel en de strategische kansen in de VS zeer groot zijn”, licht de topman van Arcam toe. Met name bij enkele grote spelers in zowel de luchtvaart als de orthopedische industrie zien de Zweden veel groeikansen voor hun 3D metaalprinttechnologie. Hij wi voor Arcam zowel de business voor de machines, het poeder alsook het toeleveren van 3D geprinte onderdeen in de VS verder uitbouwen. Arcam beschikt in Montral Canada over een fabriek voor de productie van poeders voor 3D metaalprinten, AP&C. Het R&D team heeft vorige maand nog een patent gekregen voor het verbeteren van het vloeigedrag van de poeders voor 3D printen. Hiervoor gebruikt men plasma atomosatie technologie.

In de Benelux wordt Arcam vertegenwoordigd door Glavimans Machines & Gereedschappen

 

Back to top button