Applications

3D geprinte lichtgewicht polijstborstel

Het Fraunhofer IPA heeft een polijstborstel ontwikkeld en geproduceerd met 3D printen. Het Duitse bedrijf Boeck had een prototype van een nieuw type lichtgewicht polijst- en afbraamborstel nodig voor in slijpmachines. Door lasersinteren in te zetten, kon het Fraunhofer IPA het prototype snel en betaalbaar produceren met dezelfde eigenschappen als het uiteindelijke spuitgietdeel.

 

Fraunhofer IPA en Boeck: speciale geometrie dankzij 3D printen

De schijf van een polijst- of afbraamborstel voor metaalbewerking wordt vaak vervaardigd als spuitgietstuk, waar de borstels naderhand aan worden bevestigd. De hoge aanloopkosten voor de matrijs waren voor de Duitse fabrikant Boeck de reden om op zoek te gaan naar een andere productietechniek toen ze een nieuw lichtgewicht type wilden ontwikkelen. De onderzoekers van het Fraunhofer IPA hebben voor SLS (selective laser sinteren) als 3D printproces gekozen omdat dit snel is en met PA12 werkt, hetzelfde materiaal als voor de serieproductie wordt gebruikt. Het 3D printen van het onderdeel vergde enkele uren.

 

Lager gewicht, lagere belasting machine

De meerwaarde van 3D printen zit voor dit product echter niet alleen in het omzeilen van de hoge matrijskosten. Er kon namelijk ook een speciale lichtgewicht constructie worden ontwikkeld doordat je met 3D printen eenvoudig bijzondere geometrieën kunt produceren. En dat vertaalt zich in wezenlijke voordelen voor de polijstmachines waarin de borstels worden gebruikt. Door het lagere gewicht wordt de slijpmachine waarvoor het gereedschap bedoeld is, minder zwaar belast. Ondanks dat het gereedschap geprint is, hebben de engineers van Boeck het volledig kunnen testen op dezelfde wijze waarop anders de seriematig geproduceerde borstels worden gebruikt. Het product beschikt immers over praktisch dezelfde mechanische eigenschappen.

 

 

Back to top button