3D printmarkt3D printservice

Oprichter CloudDDM: 3D printen wordt Manufacturing as a Service (MaaS)

Additive manufacturing in de maakindustrie zal de komende jaren geleidelijk opschuiven richting een dienstenmodel. Dat voorspelt Mitch Free, oprichter en CEO van CloudDDM. Hij ziet parellellen met de software-industrie. Cloudgebaseerd additive manufacturing wordt een service.

 

Mitch Free ziet parallellen met ontwikkeling IT-industrie naar cloudgebaseerde systemen

Het Amerikaanse 3D printservicebureau CloudDDM is eerder dit jaar gestart op het grootste hub van logistiek dienstverlener UPS in Louisville (Kentucky). Mitch Free schrijft regelmatig over de ontwikkelingen en zijn visie op additive manufacturing op het blog van de start up. Onlangs plaatste hij een interessant artikel over Manufacturing as a Service (MaaS).

 

Efficiënter en flexibeler

Het is goed om te weten dat Free eerder het online platform MFG.com heeft opgericht, waarin hij aanbieders van productiecapaciteit en opdrachtgevers bij elkaar brengt. Hij verwijst in zijn blog naar de beginjaren van Mfg.com, waarin hij miljoenen dollars moest investeren in een IT-infrastructuur. “Wilde ik een internet infrastructuur managen? Nee, absoluut niet. Ik was bezig om inkopers en aanbieders van productiecapaciteit bij elkaar te brengen.” Vandaag, zo schrijft hij verder, bezitten nog maar weinig bedrijven een eigen IT-infrastructuur. Ze gebruiken cloudgebaseerde IT-systemen en betalen een vast bedrag per maand voor het gebruik. Dat is niet alleen efficiënter, maar biedt eveneens meer flexibiliteit omdat je gemakkelijker kunt opschalen.

 

Manufacturing as a Service

Mitch Free verwacht dat additive manufacturing, dat nu doorbreekt in de maakindustrie, dezelfde richting op zal gaan. Dat heeft hem aangezet tot de oprichting van CloudDDM.com. “De ontwikkeling gaat in de richting van Manufacturing as a Service (MaaS)”, schrijft de Amerikaanse ondernemer op zijn blog. “Bedrijven willen geen additive manufacturing machines bezitten en bedienen. Ze willen enkel wat er van de machines af komt en hun aandacht richten op producten maken en klanten tevreden stellen.”

 

Waarin moet je investeren?

De Amerikaan haalt als een van de argumenten die zijn visie onderbouwen aan dat de technologische ontwikkeling in 3D printen snel gaat. Investeer je als bedrijf in één bepaalde technologie, zit je daar een tijd aan vast. Bovendien moet je voor de aankoopbeslissing bepalen welk formaat je gaat maken, welke materialen je wilt gebruiken. Uiteraard zullen er bedrijven zijn met eigen 3D printers. Hij verwacht dat dit instap modellen zijn, die gebruikt worden om snel iets in handen te hebben. Eigenlijk vergelijkbaar met de kopieerapparaten op kantoor. Ieder bedrijf heeft eigen kopieerapparaten, maar als er brochures gemaakt moeten worden, schakelt men externe partijen in.

 

Kansen

Manufacturing as a Service biedt dus kansen aan 3D print servicebedrijven die voldoende omvang hebben om meerdere technieken, materialen en liefst locaties aan te kunnen bieden. Klanten die een dergelijk concept gaan gebruiken, hoeven niks te investeren en hebben toch de beschikking over een breed aanbod van 3D printtechnieken.

Lees ook het artikel over de recente poll van 3D print magazine, waarin deelnemers aangeven dat onzekerheid over in welke technologie ze moeten investeren, momenteel een van de belemmeringen is.

 

Back to top button