designTechnology

PTC integreert aansturing Stratasys 3D printers in CAD-software

3D printerfabrikant Stratasys en PTC, ontwikkelaar van onder andere CAD-software, slaan de handen ineen. De PTC Creo designsoftware krijgt een directe koppeling met de 3D printers van Stratasys. Gestart wordt met de Objet500 Connex3 printer.

 

In CAD-software printmodel optimaliseren, valideren en eigenschappen bepalen

Hoewel vaak wordt gesuggereerd dat 3D printen een kwestie van op de knop drukken is zodra je eenmaal je CAD-model klaar hebt, blijkt de praktijk van vandaag dikwijls weerbarstiger. Het ontwerpproces en de communicatie naar de 3D printers verloopt niet altijd vlekkeloos. Vaak is nadat het CAD-model klaar is nog veel aanvullend werk nodig om tot een goed 3D printproduct te komen. Dat probleem gaan de twee bedrijven oppakken. Het uiteindelijke doel van de samenwerking is dat je een CAD-model voor additive manufacturing maakt, optimaliseert, valideert en de delen vervolgens print vanuit één softwaretool die naadloos aansluit op de 3D printers.

 

Ontwerpsoftware neemt aantal taken printersoftware over

In de eerste opzet van de nieuwe softwaretool kun je vanuit je CAD-software bijvoorbeeld losse printdelen en samenstellingen uit PTC Creo Parametric direct 3D printen. Je kunt eveneens in de CAD-software printproblemen detecteren om de nauwkeurigheid te verbeteren. Verder geef je in de ontwerpsoftware al bepaalde eigenschappen aan, zoals het te printen materiaal, de kleur en de afwerking van het printproduct. Ook de positionering van het model in de printer wordt aytomatischg geoptimaliseerd.

 


Deze video schetst hoe Playmobil met PTC Creo software het speelgoed ontwerpt en met behulp van 3D printen de modellen functioneel test voordat spuitgietmatrijzen worden gebouwd. 

 

3D printen beter toegankelijk maken

Dit zal een flinke impact hebben op design voor additive manufacturing in alle industietakken waar 3D printen naar productietoepassingen groeit, verwacht Mike Campbell, executive vice president CAD bij het Amerikaanse PTC. Hiermee wordt additive manufacturing voor een grotere groep toegankelijk. Ook moet het eenvoudiger worden om de designs te optimaliseren en valideren voor de specifieke hardware waarmee de onderdelen vervolgens 3D geprint worden. Met de geïntegreerde softwaretool kun je vanuit het CAD-systeem direct de 3D printers van Stratasys aansturen.

 

Verbreding van de toepassing

PTC en Stratasys zijn ambitieus. Ze willen met hun samenwerking additive manufacturing als productietechnologie veel breder inzetten in allerlei sectoren, van automotive en consumenten-industrie tot en met aerospace en defensie. Designers, engineers en productiemedewerkers zullen zowel in het ontwerpproces als tijdens de productie vaker 3D printen als technologie gebruiken zodra dit gemakkelijker wordt gemaakt door een naadloze aansluiting van design- en validatiesoftware op de 3D printers. “We bieden eenvoudig te gebruiken tools voor ontwerpen en produceren met 3D printtechnologie”, aldus Dan Yalon, executive vice president business development bij Stratasys.

 

De twee bedrijven willen de PTC Creo designsoftware ook naadloos laten aansluiten op de andere 3D printers van Stratasys dan de Objet500 Connex3.

 

Back to top button