Technology

Builder Premium: tweede generatie van Nederlandse 3D printer

De Nederlandse 3D printerfabrikant Builder 3D Printers komt nog dit jaar met de tweede generatie 3D printers op de markt. De belangrijkste vernieuwing is dat de printer volledig gesloten is. Verder heeft de printer een nieuw touchpanel, Wifi-functionaliteit en een camera aan boord. Belangrijke uitbreiding is verder een versie met 400 mm in de Z-richting.

 

Gesloten kast, versie met 400 mm in Z-as, touchscreen panel en Wifi functionaliteit

Op Prototyping 2015 in Kortrijk werden de eerst modellen getoond, weliswaar nog prototypes maar volgens Paul Hunck, directeur R&D Technology & Production, staan ze heel dichtbij het uiteindelijke productiemodel. Opvallend, afgezien van de witte kleur, is het nieuwe formaat dat aan de reeks desktop printers wordt toegevoegd. Met de 2e generatie komt er een model dat 400 mm in de Z-richting kan printen. Paul Hulk verwacht dat dit model snel populair zal worden. Momenteel kiezen veel klanten voor het model met 650 mm hoogte, ook al hebben ze die hoogte niet echt nodig. “Ze kiezen voor de grotere printer vanwege de flexibiliteit die het ze biedt als ze een keer grotere stukken willen printen.” De lijn bestaat straks uit printers die 200, 400 en 600 mm hoogte kunnen printen. Alle printers hebben een verwarmd printbed van 210 bij 210 mm.

 

Builders 3D printers
De nieuwe lijn Builder Premium 3D printers die binnenkort op de markt komt. Het is de 2e generatie van de Nederlandse fabrikant.

 

Bedienen via smartphone

De andere belangrijke vernieuwing zit in het feit dat de printers voortaan gesloten zijn. De Builder Premium, zoals de naam luidt, heeft een volledig dichte kast waarin geprint wordt. In combinatie met het verwarmde bed komt dit de printkwaliteit ten goede. De temperatuur in de kast blijft immers constanter. De verdere vernieuwing zit in het bedieningspaneel en de software. De nieuwe 3D printers krijgen een 4.3 inch touchscreen om de bediening te vereenvoudigen. Daarnaast wordt Wifi functionaliteit aan de software toegevoegd. Ze kunnen dus via de telefoon bediend worden net zoals het printproces via de telefoon gevolgd kan worden. De van Builder dual feed extruder komt ook in de nieuwe lijn terug. Er komt zelfs een camera in de printer beschikbaar. Builder verwacht dat de nieuwe lijn nog voor de feestdagen op de markt komt.

Veel vraag naar grote printers

Ondertussen heeft het Nederlandse bedrijf de handen ook vol aan de productie van de grote 3D printers de begin dit jaar zijn geïntroduceerd, de Extreme 1000 en 2000. . Zowel de versie die tot 900 als tot 1900 mm print vinden gretig aftrek bij onder andere klanten uit de industrie. De vraag hiernaar is zowel in binnen- als buitenland groot, onder andere bij decorbouwers, kunstenaars maar ook vormenbouwers. De fabrikant schuift daarmee steeds meer op in de richting van industriële toepassingen. Dat is voor Paul Hunck reden om volgend jaar niet alleen met een grotere stand deel te nemen aan RapidPro, maar vlak daarna ook op de Technishow in Utrecht te staan (onder de vlag van Code P West, het moederbedrijf). Dat wordt dan het debuut van de printerfabrikant op een industriebeurs. Tegen die tijd wil hij naast de nieuwe generatie nog enkele andere innovaties presenteren.

 

Back to top button