Technology

Aeroswift 3D print metaal ruim 8 keer sneller dan de huidige generatie

Soms lijkt het alsnog 3D printtechnologie vooral in Duitsland en de VS wordt ontwikkeld. Ook Zuid Afrika zet in op de nieuwe techniek. Deelnemers aan de Rapdasa conferentie deze week in Pretoria bezoeken onder andere de fabriek en laboratoria waar de Aeroswift wordt ontwikkeld. Dit is een nieuwe, snelle en grote 3D metaalprinter ontwikkeld die eind 2016 klaar moet zijn.

 

Zuid Afrikaanse 3D metaalprinter eind 2016 op de markt

Peter Sander, bij Airbus verantwoordelijk voor alles rondom 3D printen, maakte er enkele maanden geleden in Erfurt al opmerkingen over. Hij verwacht veel van de Zuid Afrikaanse 3D printtechnologie, met name vanwege de grote producten die je kunt maken en de snelheid. Deze 3D metaalprinter wordt ontwikkeld door het CSIR National Laser Centre en Aerosud ITC, een onderzoeksinstelling voor de luchtvaartindustrie. Vanuit de overheid wordt de ontwikkeling gefinancierd.

 

aeroswift
Zo gaat de Aeroswift 3D printer er uit zien (Foto:CSIR)

2 meter lang, 250 cm3 per uur

Het gaat om een 3D metaalprinter met een bereik van 2000 bij 500 bij 500 mm. Deze afmetingen verraden al dat de machine met name bedoeld is voor de productie van grote componenten voor de vliegtuigindustrie. De ontwikkelaars hebben niet alleen de vliegtuigindustrie voor ogen, maar eveneens de medische industrie. Beide sectoren gebruiken namelijk veel Ti6Al4V, een titaangrade. De 3D printer wordt in eerste instantie voor dit materiaal geoptimaliseerd. De Aeroswift 3D metaalprinter werkt met een laserbron van IPG, een nieuwe 5 kW diodelaser. Volgens de informatie van het Zuid Afrikaanse instituut is de printer meer dan 8 keer zo snel als de huidige machines. Precies dat was een van de punten die Peter Sander benadrukte in Erfurt. Met deze snelheid komt de machine veel meer in de buurt van een metaalprinter voor serieproductie dan de huidige modellen uit West Europa en de VS. Het gaat om een poederbedmachine. Deze kan tot 250 cm3 titanium per uur opbouwen.

 

Eind 2016 naar de markt

De ontwikkeling van de machine is in 2009 gestart. Over een jaar, eind 2016, moet de machine klaar zijn. Woensdag 4 november, de dag voorafgaand aan de conferentie, is er een speciale dag onder de noemer South African AM Technology Showcase. Sprekers van Zuid Afrikaanse onderzoeksinstellingen die bezig zijn met additive manufacturing presenteren dan hun bevindingen. Aan het eind van deze dag bezoeken de deelnemers de fabriek waar de Aeroswift ontwikkeld en gebouwd wordt. Donderdag en vrijdag is dan de Rapdasa 2015 conferentie. Rapdasa staat voor Rapid Product Development Association of South Africa.

 

Back to top button