3D printmarktManufacturersTechnology

Geen weg terug voor 3D printen

Er lijkt geen weg terug voor toepassingen van additive manufacturing in tal van sectoren. Die conclusie kun je na de 12e editie van Rapid.Tech in Erfurt met een gerust hart trekken. Niet alleen de industrie, ook de medische sector werkt in hoog tempo aan betere technologie, concrete toepassingen en heel nieuwe businessmodellen voor sterk veranderde supply chains.

 

Sprekers op Rapid.Tech nemen alle twijfels weg: 3D printen wordt industriële productietechniek

Het aantal 3D print evenementen is gegroeid als kool. Rapid.Tech in Erfurt, dit jaar al voor de 12e keer, heeft de naam echter meer dan waar gemaakt. Hier gaat het om de inhoud, niet om de marketingverhalen. De 80 sprekers uit binnen- en buitenland gingen de diepte in; durfden de tekortkomingen van de technologie te benoemen maar wisten ook feilloos de argumenten aan te reiken waarom de technologie zo kansrijk is.

 

Airbus
Een 3D geprint onderdeel uit de koker van Airbus, dat al meer dan 130 projecten rond 3D printen van onderdelen heeft opgezet.

 

Aerospace: miljarden besparen in spare part business

Toen Peter Sander, vice president bij Airbus, opmerkte dat de ervaringen van dochteronderneming Premium Aerotec wijzen in de richting van halvering van het aantal processtappen, had hij het vooral over de productie van nieuwe componenten voor de vliegtuigbouw. In de productie van reserve-onderdelen zijn de kansen vor additive manufacturing minstens zo groot. In een uitgebreide sessie, georganiseerd door het DMRC van de universiteit van Paderborn, gingen meerdere sprekers in waarom juist de spare part business additive manufacturing voor vliegtuigbouwers zo interessant maakt. Voor elk vliegtuig dat ze vandaag verkopen, moeten ze voor 400.000 miljoen dollar aan onderdelen in het magazijn houden. De toeleverketen hiervoor is complex en geldverslindend.

 

Turbineschoepen zijn een geliefd product voor bouwers van 3D metaalprinters. Deze zijn gemaakt op een ProX 100 DP van 3D Systems.
Turbineschoepen zijn een geliefd product voor bouwers van 3D metaalprinters. Deze zijn gemaakt op een ProX 100 DP van 3D Systems.

 

SLM ontwikkelt batchproces voor serieproductie

“Als we additive manufacturing hiervoor kunnen inzetten, kunnen de logistieke kosten omlaag en hetzelfde serviceniveau als vandaag garanderen”, aldus Gereon Deppe, die vanuit het DMRC hier momenteel onderzoek naar doet. “De totale kosten voor opslag van spare parts wordt wereldwijd geschat op 5 miljard dollar, waarvan de helft pure kapitaalslasten zijn.” Daar zit de kern van het businessmodel in. Hét probleem is echter de lage productiviteit van de installaties. SLM Solutions presenteerde een lopend onderzoek naar repareren van beschadigde turbineschoepen met behulp van 3D metaalprinten. Dat kan al langer, maar SLM ontwikkelt momenteel een batchproces zodat 49 componenten in één charge exact worden hersteld.

 

SLM Solutions
SLM Solutions werkt aan de opschaling van het reparatieproces van turbineschoenen met 3D metaalprinten.

 

Lithoz: biodegradeerbare kunststof

Het is niet alleen de luchtvaartindustrie die sterk inzet op additive manufacturing. De medische sector heeft de technologie eveneens omarmd. Lithoz, bekend van het 3D printen van keramiek, heeft samen met de universiteit van Wenen een nieuw materiaal ontwikkeld, Lithabone TCP. Het gaat om een tricalciumfosfaat dat als botvervanger kan dienen. Implantaten gemaakt van dit materiaal worden goed opgenomen door het lichaam. De weefselcellen groeien in de open structuur en het materiaal zelf is biodegradeerbaar: het verdwijnt vanzelf. Lithoz heeft al testen gedaan op muizen.

 

Tetra
Via een vergrootglas is het biocompatible printdeel van Tetra zichtbaar. De Duitsers printen met een resolutie van 100 nm.

 

Tetra: nanometer precies 3D printen

In dezelfde tak van sport zit een heel nieuwe printtechnologie die Tetra uit Ilmenau presenteerde. Dit bedrijf heeft de eerste nanometer nauwkeurige 3D printer gebouwd, die sinds Rapid.Tech is vrijgegeven voor productie. De tissueprinter MBZ-2PP gebruikt een hele bijzondere technologie, namelijk 2 fotonen polymerisatie (2PP). Als eerste slaagt Tetra erin om met deze lithografietechniek zeer nauwkeurige structuren te printen die 3 centimeter hoog zijn. De resolutie is kleiner dan 100 nm. Tetra denkt dat het 3D printen van biodegradeerbare implantaten een van de toepassingen voor de toekomst zal zijn. Ook biomoleculen kun je hiermee printen, waarmee Tetra het tissueprinten een stap dichterbij de realiteit brengt.

 

Cadmes
Veel aandacht op Rapid.Tech voor scholing van jongeren. Onder andere Cadmes begaf zich met dit thema op de beursvloer.

 

Eerst businessmodel, dan de techniek en onderdelen

De brede insteek van de verschillende vakinhoudelijke sessies op Rapid.Tech bieden de kans dieper te gaan dan alleen de technologie. Opvallend vaak gingen sprekers in op de businessmodellen en hoe waardeketens kunnen veranderen onder invloed van 3D printen. Max Lutter-Günther van Fraunhofer IWU denkt dat bedrijven daar nog onvoldoende mee bezig zijn. Dat onderstreepte hij met de resultaten van een recente studie, waarin 40% van de beslissers uit de industrie zegt weinig vertrouwd te zijn met additive manufacturing. Vervolgens maken ze geen systematische keuze met welk product ze ervaring gaan opdoen. Hij reikte vijf richtingen aan voor een mogelijk businessmodel. Daar moet in zijn ogen het vertrekpunt liggen. “Start bij het businessmodel en ga daar de passende onderdelen bij zoeken. Parallel maak je de economische analyses en pas dan beslis je of het 3D printen gaat inzetten of niet.”

In de volgende editie van het 3D Print Magazine gaan we uitgebreider in op een aantal interessante presentaties op Rapid.Tech. Daartoe behoort dan ook een artikel met de 5 aanzetten voor een mogelijk businessmodel.

 

CitimFOTO: Citim liet voor het eerst een 3D geprint onderdeel zien gemaakt van een kopernikkellegering.

 

 

 

 

Back to top button